Belépés / Log inCímlap Munkakutya / Working Dog Munkakutyáink/Working Dogs
A collie használhatósága PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Csecserits Melinda   
2012. május 16. szerda, 13:06

Azt ugye mindenki tudja, hogy a collie egy juhászkutya, így terelésre alkalmas, azaz munkakutya.

Sajnos manapság ez már nem minden collie-ról mondható el, a küllemtenyésztéssel és a nem munkára való szelekcióval a terelőösztön sok kutyában már nyomokban sem lelhető fel. Ez sajnálatos tény, egy munkára tenyésztett kutyának véleményem szerint napjainkban is meg kell felelnie az eredeti foglalkozásában.

Nos, szerencsére azonban vannak más lehetőségek is, mire is lehet használni napjainkban egy colliet.

A collie-t én univerzális kutyának hívom, mivel csak a gazdi orientáltsága, ideje és az egyed adottsága szabhat határt a kipróbálható sportoknak és munkáknak. A gazdinak kell rájönnie, hogy a kutyája mit szeretne, vagy egyáltalán mire alkalmas.

Lássuk, pl. régen mire használták még a collie-t, és mire használhatjuk ma.

A háborúban ún. szanitéckutyáknak használták őket. Később vakvezető kutyák lehettek, a 80-as évek elején még láttam collie-t eme munkakörben dolgozni Budapesten.

Érdekesség, de collie-kat használtak rendőr kutyának is, és csak könnyű testfelépítése miatt nem folytathatta eme tevékenységét.

Sebaj, manapság bőven válogathatunk a különböző sportok közül.

Akinek sok ideje van a kutyával foglalkozni és edzeni, na és a kutyájának is kedve van hozzá és ügyes ugró, az az agility pályákat hódíthatja meg. Aki nem akar komoly versenyekre járni, azoknak egyes versenyeken indítanak hobby kategóriát.

Szintén sok foglalkozást és gyakorlást igényel a dog dancing, de igen látványos tud lenni, ahogy a frezbee versenyek is.

Labdabolond és gyors kutyával ki lehet próbálni a flyball-t.

Kevés kutya alkalmas rá, de amelyik csinálja, az nem marad szégyenben az E-engedelmes és IPO vizsgákon sem.

Mielőtt bárki nekem ugrana, hogy a collie nem őrző-védő fajta, meg miért kell vadítani, annak elmondanám, hogy a collie tényleg nem egy pitbull vagy rottweiler típus, de vannak egyedek, amelyek igenis alkalmasak az őrző-védő képzésre is, és ezt egyáltalán nem vadítással kell elérni!

Szerintem egy collie-nak jobban áll a hasonló mondioring, de ezt mindenki maga döntse el.

(Zárójelben jegyzem meg annak, aki tájékozatlan e téren, hogy a szocialista Németországban a collie tenyésztéséhez kötelező volt az őrző-védő tenyészeredmény, azaz őrző-védő munka nélkül nem lehetett collie-t tenyészteni! Azért ez elgondolkodtató nem???)

Aki általános és átfogó, összetettebb vizsgát szeretne letenni, annak a BH vizsgát ajánlom. (Ebben nem szerepel őrző-védő munka sem, szintén 3 szinten lehet letenni.)

Aki szereti a fegyelmező munkát (és a gépiesen dolgozó kutyákat), az próbálja ki az obedience-t, ami fegyelmező gyakorlatok sora több szinten.

Aki apró lépésekkel szeretne különböző szintű és fajtájú vizsgákat tenni, annak kiválóan alkalmasak a K99 típusú képzések.

Nálunk még nem nagyon ismert, de érdekes kipróbálni collie-val a rallye-t és a longieren-t is.

Sportos, futni szerető gazdiknak ajánlom a canicross-t, esetleg a kitartás próbát.

Collie-t be lehet fogni kocsit, vagy szánt húzni, télen síelést kedvelőknek van lehetőség skijöringre egy, vagy akár 3 kutyával.

Skandináviában vadásznak is velük, persze nem lesz belőlük kifejezetten vadászkutya, de kitűnően alkalmasak viszont nyomkövetésre, kereső kutyának, szintén a skandinávoknál van sok nyomvizsgázott collie (az ottani hatalmas erdőségekben sokszor szükséges eltévedt embereket megtalálni).

Viccesnek tűnhet, de kipróbálhatjuk akár a coursing-et is, persze ne agarakkal versenyeztessük.

Ami manapság testhez álló munka lehet egy collie számára, az a terápia. Intelligenciája, nyugodtsága és kedvessége kiválóan alkalmassá teszi erre a feladatra, külföldön segítőkutyaként is alkalmazzák már.

Mentőkutyának is kiképezhetjük, bár a hatalmas szőre itt nem jelent előnyt számára, ahogy több alkalmazásban sem segít, hanem inkább hátráltatja.

A lista nem teljes, de azt gondolom, mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Azért a terelés még mindig benne van a pakliban, ha nem is juhásznak készülünk a kutyánkkal, talán egy ösztönpróbát megér, hátha mégis juhászkutya válik újra belőle.

Amennyiben nem járunk sehova, vagy csak kiállításra a kutyával, akkor is illik foglalkozni vele - és ez ne merüljön ki abban, ha csak a kiállításra állni és mozgatni tanítjuk, mert az számára unalmas lehet, főleg annak a kutyának, aki nem szereti a kiállításokat.

Tanítsunk neki trükköket, ezeket hamar elsajátítja, mert agy az bőven adatott neki, amit használni is kell, nehogy berozsdásodjon, ezen kívül a collie igényli a közös programokat a gazdival.

A foglalkozás, a tanítás erősíti a kutya-gazda kapcsolatot (könnyebb velük a kiállításon is), no meg legalább egyikük sem unatkozik.

 

Csecserits Melinda

Kutyakiképző, Méda-Garden munka colliek

Módosítás dátuma: 2012. június 02. szombat, 18:21
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.