Belépés / Log inCímlap A corgi használhatósága
A corgi használhatósága PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Leidl Andrea   
2012. június 06. szerda, 12:05

„A CORGI NAGY KUTYA KIS LÁBAKON”
Írta: Zoller Szilvia

A Welsh Corgi-nak két, az FCI által elfogadott változata léztezik: a Welsh Corgi Pembroke és a Welsh Corgi Cardigan.

     A Welsh Corgi-nak két, az FCI által elfogadott változata léztezik: a Welsh Corgi Pembroke és a Welsh Corgi Cardigan.
     Ősi származását bizonyítani nem lehet, azonban a walesiek szerint a Corgi kelta eredetű eb. Angliában 1925-ben szerepelt először kiállításon Corgi (Dewsland Sunndge nevű kan). 1928-ban vették fel a fajtát a Kennel Club regiszterébe. Akkor még nem különböztették meg a Pembroke-t és a Cardigan-t, ennek következtében meglehetős tarkaság jellemezte a fajtát. A versenyeken a két corgi-tábor között háborús helyzet kezdett kialakulni, azonban a harcok elcsitultak, mikor a Kennel Club két szakértőt delegált a két változat egyértelmű megkülönböztetésére. Ez nagyon nehéz feladat volt, hiszen a két fajtát folyton keresztezték egymással. Mérföldkövet jelentett a Corgi tenyésztésben, mikor 1934-ben a Kennel Club Show először adott ki külön-külön Champion várományosságot a Pembroke és a Cardigan számára. Ebben az évben be is tiltották a két fajta keresztezését.
    
A Pembroke Welsh Corgi népszerűségét az angol királyi család hozta meg, mikor 1933-ban IV.György megajándékozta a leendő királynőt - Erzsébetet egy kölyökkel. A kis Corgi neve The Duke lett, később Dookie-nak becézték. A királyi család annyira el volt ragadtatva Dookie-tól, hogy beszerzett egy második Corgit is, az Ő neve Jane lett.  A két kutya gyakran szerepelt a sajtóban, így a fajta hamar közismertté vált. A királyi család hűen ragaszkodik a fajtához, a mai napig tart Pembroke Corgikat.

 corgi13
Erzsébet királynő és Corgija

    Legszembetűnőbb különbség a két változat között, hogy a Pembroke-k egy része csutka farokkal rendelkezik. A kölykök 50%-os arányban születnek hosszú és csutka farokkal. A született csonkafarkúság soha sem korlátozódik egy bizonyos csigolyaszámra, hiányozhat a farok negyede, fele, harmada vagy egésze. Régebben a Pembroke Corgi-k farkát születésük után teljesen csonkolták, azonban mára több országban a csonkolást betiltották. Szerencsére ezt a fajtát nem érintette hátrányosan ez a változtatás.

corgi12 corgi18-cardigan-standard
Welsh Corgi Pembroke
Przytulia Kusa Lisiura "Morgan"
Welsh Corgi Cardigan
Marrow a New Star at Melnroses "Duncan"


    Színe vörös és annak minden árnyalata, kétféle tricolor ( vörös fejű és fekete fejű tricolor ), melyek fehérrel kombinálódhatnak. Alacsony termetű, hosszú törzsű eb. Feje a rókáéhoz hasonló, szeme barna, értelmes tekintetű. Orrtükre fekete. Fülei háromszög alakúak és felállóak. Nyaka izmos, háta egyenes, ágyéka széles, fara erőteljes, mellkasa mély. Lábai párhuzamos állásúak, mancsai oválisak, ujjai zártak. Szőrzete közepesen hosszú, sűrű, kemény szálú. Magassága 25 -30 cm, testtömege 10-13 kg. 
    
A Cardigan testesebb, nehezebb felépítésű, feje és fülei is nagyobbak, szeme barna (a blue-merle színváltozat esetében megengedett a kék, kéken foltozott szem), mancsai enyhén kifelé fordulnak, szőre rövidebb, farka minden esetben hosszú rókaszerű, színe pedig valamennyi ismert színváltozat lehet, fehérrel kombinálva. Egyedüli kikötés, hogy a fehér szín nem lehet domináns. Ideális marmagasság 30 cm.

     Jellemükben nem különböznek markánsan. Mindkettőre jellemző a Corgik intelligenciája, energikussága és ragaszkodása. Ezen tulajdonságaik révén használhatóságuk igen széleskörű. Amellett, hogy tökéletes társai az embereknek, jó jelzőkutyák, intelligenciájuknak köszönhetően igen sikeresek agility-ben, freesbee-zésben, dog dancing-ben és a terelésben is. Annál ügyesebb a kutya, minél inkább látja, hogy gazdájának tetszik, amit csinál. Ezek a kis szeretetgombócok mindig tettre készek és fontos számukra, hogy imádott gazdáik kedvében járhassanak. Vidám, kíváncsi természetük és testalkatuk ellenére azonban, ha nincs semmi elfoglaltság, képesek csendben pihenni. Olyanok, mint az árnyék. Mindig a szeretett gazda közelében lennének. 
    
Kedves, nyugodt természetüknél fogva és mert szeretik a gyerekek társaságát, terápiás kutyáknak is tökéletesek. Külföldön vannak példányok, melyek jeleznek cukorbeteg vagy epilepsziás gazdájuknak a rohamok előtti percekben. Siket emberek segítőiként is használják a Corgikat. 

     Egyértelműen azoknak javasolható a fajta, akik olyan problémamentes kutyát szeretnének tartani,akivel kellemes az együttélés, de szükség szerint tudják azt, amit a nagyok.  A Corgi nagy kutya kis lábakon. A fajtát eredetileg marhaterelésre használták, ahol méretbeli hiányosságait heves, rámenős fellépésével hatékonyan pótolta. Napjaink Corgi-ját már kevésbé használják erre, ehelyett viszont ideális és tökéletes családi kutyává lépett elő. Mérete ellenére roppant teherbíró, kitartó és gyors, mely hihetetlen intelligenciával ötvöződik. Juhászkutya mivoltának köszönhetően kedves, végtelenül ragaszkodó és emberközpontú, abszolút simulékony és könnyen kezelhető. Nagyon játékosak, igénylik a társaságot és a figyelmet. Szellemi táplálék hiányában boldogtalanok lesznek és megtalálják azokat a rosszaságokat, amikkel fel tudják hívni magukra a figyelmet. Természetesen rendszeres foglalkozást igényelnek, de melyik kutya nem...

Pembroke corgi kölyök képek:

corgi07 corgi09 corgi06
Arany-Ligeti Nemes "B" alom Arany-Ligeti Nemes Cory Arany-Ligeti Nemes Buddy
     
     

 Cardigan corgi kölyök képek (Marrow a New Star at Melnroses "Duncan"):

corgi20-cardigan-12weeks corgi21-cardigan-13weeks corgi32-cardigan-eletkep-pihi
12 hetes 13 hetes Pihenés közben

 

     A Corgi relatív fiatal fajta, ráadásul sosem volt igazán divatja, ezért semmilyen rá jellemző fizikai vagy idegrendszeri problémával nem terhelt. 
    Hibája viszont, hogy nemcsak hízásra hajlamos, de gyakorlatilag semmiféle önkontrollt nem ismer, ha ennivalóról van szó. Nem válogat és képes kapacitását többszörösen meghaladó mennyiségű ételt magába tömni. Erre valóban oda kell figyelni, mert súlyos problémák forrása lehet (elhízás, cukorbetegség, gerincprobléma, dysplasia...) Nem rág, emiatt a fogkövességre hajlamos.

    Magyarországon a Corgik nem tartoznak a népszerű fajták közé. Hazánkban a hivatalosan regisztrált példányok száma  nagyon kevés. Papírok nélkül is biztosan előfordul pár, de számuk még így is elenyésző. Nem felelős magatartás a törzskönyv nélküli kutyatenyésztés. Sok leendő kutyatulajdonos úgy gondolja, hogy mindegy honnan lesz kutyája a törzskönyv nem szükséges, hisz csak családi kedvenc válik belőle. A tenyésztésben azonban nem létezik ilyen kategória!  Az összes megszületett kis Corgi egyformán fontos. A törzskönyv nem "csak egy papír" vagy luxuscikk. A kutya bizonyítványa arról, hogy valóban Corgi és megvannak ősei tulajdonságai mind a küllem, temperamentum, egészség... terén. A szép küllemű, jó vérmérsékletű, egészséges szülőktől származó alom felnevelése nagyon sok időt, gondoskodást és komoly anyagi terhet jelent,melyet realizálni kell a kiskutyák árában, függetlenül a további sorsuktól. A kölykök túlnyomó része családi kedvencként éli le életét, kevés része jár majd kiállításokra illetve válik tenyészállattá. Azonban a magas költségek miatt sajnos sokaknak elmegy a kedve a Corgi vásárlástól.

Pembroke corgi képek:

corgi01 corgi05 corgi11
Arany-Ligeti Nemes Aragorn Duna-parton Műteremben

Cardigan corgi sportképek (Marrow a New Star at Melnroses "Duncan"):

corgi21-cardigan-dogdancing corgi25-cardigan-frisbee3 corgi28-cardigan-agility
Dog Dancing Frizbi Agility

Zoller Szilvia
Arany-Ligeti Nemes Kennel (www.corgi.hu)

Forrás:

Balaskó Norbert                                                                                      Zoller Szilvia                          Hans Räber:
www.kutyafajta-kalauz.hu
Kutya Szövetség, 2010 augusztus
www.corgi.hu  Kutyafajták enciklopédiája
                                                                              
 
Módosítás dátuma: 2012. augusztus 10. péntek, 12:51
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.