Belépés / Log inCímlap Egészség
Collie egészség, szűrések PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Leidl Andrea   
2012. szeptember 14. péntek, 10:12
Összeállította: Csecserits Melinda, Leidl Andrea
Ld. még: Áttekintés (küldte: Kakas Tímea, fordította László Krisztina)

Alapvetően a collie egy egészséges fajta. Ám, mint minden kutyának, a collie-nak is vannak örökletes és egyéb, a fajtára jellemző betegségei. A következő oldalakon szeretnénk információkat nyújtani a collie egészségével és szűréseivel kapcsolatban. Jelen összefoglaló célja információ nyújtása:

  • érdeklődőknek - akik szeretnének többet megtudni a fajtáról az egészség terén is,
  • leendő kiskutya vásárlóknak - milyen a fajta egészségi állapota, mik az esetleges betegségek, hogyan értelmezzük a törzskönyveket, stb.
  • kölyök tulajdonosoknak - akik esetleg nem kaptak elegendő tájékoztatást a tenyésztőtől a fentiekkel kapcsolatban.
  • tenyésztőknek - legyünk tisztában a tenyészprogramunkban szereplő kutyák egészségi állapotával, esetleges kockázati tényezőivel, örökletes, betegségeivel, továbbá értsük meg a potenciális párosításban szereplő kutya szűrési eredményeit, és mindezt maximálisan vegyük figyelembe a tervezett párosítások során, az egészséges(ebb) állomány kialakítása érdekében.

A szűrés egy irányadás a tenyésztő kezében, nem azért kell használni, hogy kizárjunk egyedeket a tenyésztésből, hanem ez egy eszköz, mely segíti az állomány egészségének fenntartását és javítását. A jelenleg érvényes tenyésztési szabályok figyelembe vételével a tenyésztők lelkiismeretére van bízva a párosítások felelős összeállítása.

Tévhitek és kifogások

Magyarázatok, háttérinformációk

"A szűrések drágák."

2-3 szépség kiállítás kihagyásával egy életre leszűrethetjük a kutyánkat. Sok esetben a pároztatáshoz a partnerkutya tulajdonosa meg is követeli a szűréseket.

"A szűrések miatt az állomány beszűkül."

A szűrések eredményeképpen nem feltétlenül kell a kutyát kivonni a tenyésztésből, hanem tudatosan oda kell figyelni a pároztatásokra. Az állomány természetesen is szűkül, ha csupán néhány fedezőkant használnak a tenyésztők Európa-szerte. A második világháború után az állomány korlátozott számú egyedekre szűkült, a jelenlegi genetikai diverzitás mégis biztosított.

"A leendő kölyök tulajdonosok meg fogják követleni a kölykök szűrését."

A kutyák szűrése alapvetően a tulajdonosok feladata. Esetenként a lelkiismeretes tenyésztő szűri a kiskutyákat, ha erre a vérvonala miatt nyomós oka van, illetve egyes országokban vannak kiskorban (7 hetes) elvégzendő kötelező szűrések. A tenyésztő leginkább a saját (tenyész)kutyáit szűreti, a kiskutyákat az új tulajdonosok szűrjék majd. Sok esetben a szülők szűrési eredményének ismeretében a kölykök eredményei prognosztizálhatóak.

 

Szűrésekkel rendelkező kutyák listája >>

 

Az alábbi lista a terelőkutyák néhány tipikus örökletes betegségét tartalmazza.

További, collie-knál ritkábban előforduló betegségek pl. a Glasgowhill Collies (Kanada) Health (egészség) oldalán találhatóak.

Amennyiben további kérdésed van, vagy információval rendelkezel a collie betegségekről, szívesen vesszük az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .

  

Források:

  • Glasgowhill Collies (Kanada) Health (egészség) oldala, felhasználás engedéllyel: "It would be My pleasure for you to use this information for the betterment of the breed." - Az Én örömömre szolgálna, ha felhasználnád az információkat a fajta javítása érdekében. - Sandra Hamilton.
  • Wisewyn Kennel (Portugália) Health (egészség) oldala, felhasználás engedéllyel: "You are very kind! Of course you can use my page to help other."  - Nagyon kedves vagy. Természetesen használhatod az oldalaimat, hogy segíts másokat. - Sofia M.
  • http://www.shalaine.com/dm/dm.html (USA) DM oldala, felhasználás engedéllyel: "I am available to anyone to answer questions." - Bárkinek rendelkezésére állok, kérdésekre válaszolni." - Sherry Lindsey.
  • Mador.hu: http://www.mador.hu/Marzipanmagyarhealth.htm Felhasználás engedéllyel.
  • SchiAB Kft. Állatgyógyászati Centrum (Dr. Siver László) diszplázia eredmények, felhasználás engedéllyel: "Természetesen megadom az engedélyt!" - Siver László
Módosítás dátuma: 2012. november 21. szerda, 17:06
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.