Belépés / Log inCímlap Egészség
Collie egészség, szűrések - Diszplázia PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Leidl Andrea   
2012. szeptember 14. péntek, 11:57

Összeállította: Leidl Andrea

 Csípőízületi diszplázia (HD) - Könyökízületi diszplázia (ED) - Vállízületi diszplázia (SD)  

A diszplázia az egyik legjobban vizsgált és szûrt kutyabetegség. Örökletes, bár sokan úgy tartják, hogy csak a hajlam öröklõdik és a tartással jelenik meg. Leggyakrabban a közepes és nagytestû kutyákat sújtja. A diszplázia (görög eredetû, jelentése: rendellenes fejlõdés) azt jelenti, hogy az ízületi felületek többé-kevésbé pontatlanul illeszkednek egymáshoz (csípõízületi diszplázia esetén a combcsontfej a medencecsont ízületi gödrébe), vagy az ízület laza. Emiatt szélsõséges esetben sántítás ill. nagyfokú ízületi fájdalom jelentkezik.

 

Csípõízületi diszplázia - Hip dysplasia (HD)

A megszületés pillanatában a csípõízületek egészségesnek tûnnek, így a diszplázia a kutyáknál csak a növekedés kapcsán jön létre. Fél éves kor után már komoly porckárosító hatása lehet az ízület lazaságának, amennyiben az részleges ficamodáshoz is társul a kutya mozgása közben: ebben az esetben ugyanis terhelés alatt a combcsontfej kimozdul oldalra és felfelé az ízületi vápából, amely részleges ficamodás kezdetben ízületgyulladást, késobb porckopásokat ill. porcfelrakódásokat (arthrózis) eredményez. Az ízületgyulladáshoz ízületi fájdalmak, sántaság ill. a combizmok lesorvadása társul. Egy idõ után így kialakul a csípõízületi diszplázia végsõ formája, a porckopásokkal és porcfelrakódásokkal kísért teljes csípõízületi arthrózis.

hip_normal.hip_dysplasia
Normál csípõ - Diszpláziás csípõ

hip1. hip2.hip3 . hip4. hip5
Mentes - átmeneti képlet - enyhe - közepes - súlyos diszplázia röntgen képei
(FCI alapján: Magyar Kisállatortopédiai Egyesület)

HD értékelése

A magyar Független Diszplázia Bizottság és más állatorvosok szívesen használják a "Mentes - Átmeneti képlet - Enyhe - Közepes - Súlyos" kategóriákat az alábbi táblázat alapján:

FCI Németország (DE) 
(kivéve SV)
Németország (DE) SV
(német juhász)
Egyesült Királyság (UK),
Ausztrália (AUS),
Új-Zéland (NZ)
(legrosszabb ízület)
Svájc (CH)
(legrosszabb ízület)
USA (OFA)
A, normal  A1  a, normal 0 Excellent 
A2  a, normal 1-3 1-2 Good
B, borderline B1 a, fast normal  4-6 3-4 Good
B2  a, fast normal 7-8 5-6  Fair
C, mid C1 a, noch zugelassen  9-12 7-9  Borderline
C2  a, noch zugelassen 13-18 10-12  Mild
D, moderate D1  D1 >18 13-15  Moderate
D2  D2   16-18  Moderate
E, severe E1  E1   19-21  Severe
E2  E2   22-24  Severe

 Forrás: SchiAB Kft. Állatgyógyászati Centrum (Dr. Siver László) diszplázia eredmények

 A törzskönyvekben sokszor találkozunk HD-A, HD-B jelölésekkel, ritkábban HD-C, és általában nem tenyészthető már a HD-D, HD-E (ahol a HD-A a mentes, HD-E a súlyos diszplázia).

Nagyon jó további összehasonlító táblázat található a különbözõ országokban használt HD értékekrõl. 

Könyökízületi diszplázia - Elbow Dysplasia (ED)

A könyökdiszplázia lényege, hogy a könyökízületet alkotó karcsont és két alkarcsont egymással érintkezõ ízületi felszíne nem illeszkedik megfelelõen egymáshoz. Ennek következtében helyenként a túl szoros illeszkedés következtében feszülés, más helyen pedig a túl laza illeszkedés miatt instabilitás jön létre. Az illeszkedési hibákból eredõen a könyökízületben porcleválások, porcdegeneráció, porckopásokkal, porcfelrakódásokkal kísért degeneratív ízületi betegség: arthrózis jön létre. A probléma kölyökkorban alakul ki (bár sokszor nem kerül felszínre), gyakran kíséri fájdalom, kényelmetlenség vagy más kompenzálás. A diagnózis általában röntgenvizsgálat, arthroszkópia és/vagy MRI alapján állítható fel. A könyökízületi diszplázia általában mindkét elülsõ végtagnál jelentkezik, de elõfordul, hogy unilaterális. Jelölése: pl. ED 0:0 azaz mindkét oldali könyökízület diszpláziától mentes.

ed
Könyökízületi diszplázia (UAP Ununited anconeal process)

ED értékelése

0 Normal (free)
1 Mild
2 Moderate ED or a primary lesion
3 Severe ED

Forrás: SchiAB Kft. Állatgyógyászati Centrum (Dr. Siver László) diszplázia eredmények

Vállízületi diszplázia - Shoulder Dysplasia (SD)

A kutyák vállízületi diszpláziája a vállízületet alkotó karcsont fejének és a lapocka ízületi vápájának a nem megfelelõ, genetikailag öröklõdõ, betegség. A betegség során az illeszkedési hiba miatt a részlegesen ficamodó ízületben porckopásokkal ill. porcfelrakódásokkal tarkított degeneratív ízületi betegség, vállízületi arthrózis jön létre. A válldiszplázia szurésére még nem teljesen egységesített a szurovizsgálat, ezért csak a mentes ill. a válldiszpláziás (subluxálódott) kategóriák valamint az OCD pozitív és az OCD negatív kategóriák ismertek (OCD = oszteochondrosis dissecans) ill. a már meglévõ arthrózis megállapítása. A betegség elsõ tünetei 7-9 hónaposan kezdõdnek, visszatérõ elülsõ végtag sántaság formájában. A vállízületek nyújtása fájdalmas. A betegség mûtétileg eredményesen kezelhetõ, de az állat tenyésztésbe nem vonható.

 sd

Vállízületi diszplázia 

Források:

SchiAB Kft. Állatgyógyászati Centrum (Dr. Siver László) diszplázia eredmények

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 24. hétfő, 08:33
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.