Belépés / Log inCímlap Egészség
Collie egészség, szűrések - Szembetegségek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Leidl Andrea   
2012. szeptember 14. péntek, 12:16

Összeállította: Leidl Andrea
Ld. még: CEA Collie Eye Anomalie (küldte: Kakas Tímea, fordította László Krisztina)

Ectopia/Entropia - CEA - RD - KAT - PRA - PHTVL/PHPV

Ektopia/Entropia 

Ektopiának (ectopia lentis) nevezzük, amikor a szemhéj rosszul helyezkedik el vagy kórosan kifelé fordul: a részleges elmozdulás neve szubluxáció (subluxatio), a teljes kifordulásé luxáció (luxatio). Általában mindkét szemen kialakul. Leggyakrabban örökletes, de okozhatja trauma, katarakta vagy glaukóma is. Entropia pedig a szemhéj kóros befelé fordulása. Az egyedet mindkét esetben a tenyésztésbõl ki kell zárni. 

ectopion
Ektopia

 

CEA Collie Eye Anomalia

Olyan öröklődő szembetegség, ami abnormális érhártya fejlődést eredményez. Nem a colliek kizárólagos betegsége, de a mi fajtáinkban fordul elő legnagyobb arányban – innen a sajnálatos névadás. Az elsődleges probléma az érhártya elmaradott fejlődése. Az érhártya vékony és áttetsző, a véredények könnyen kivehetők ezen a területen. A vizsgáló szemész szakállatorvos ezt a területet olyannak látja, mintha "ablak" lenne a mögöttes területre, a szem ínhártyájára (sclera).

retina_cea

Enyhe megjelenési forma: (5-8 hetes korban kimutatható): az elváltozás pigment csökkenésében vagy -hiányban jelenik meg az érhártyán, ami által az alatta lévő véredények láthatóvá válnak. Az érhártya véredényeinek száma csökken, vagy formájuk abnormális. Az alapul szolgáló fehér ínhártya is láthatóvá válhat. Amikor a retina felveszi a felnőttkori színét, a normális pigmentáció elfedheti az elváltozást. Így lehet, hogy kölyökkorban CEA diagnosztizált kutya felnőtt korára mentesnek látszik klinikai diagnózis mellett. Az ilyen enyhe esetekben az érhártya elvéknyulása az egyetlen észlelhető eltérés, a kutya megtartja normális látását egész életében. Ennek ellenére ezek a kutyák örökítik a betegséget, és utódaik között akár súlyosabb forma is előfordulhat.

Súlyos forma: a súlyos megjelenési formával biró kutyák között, a CEA elváltozást hordozó kutyák nagyjából negyedénél (USA cikk hozza példának), a szem egészsége is sérül, ami olykor a látás romlásához vagy elvesztéséhez vezethet. A coloboma a látóideg mellett fedezhető fel, mint kis gödrök a szem aló rétegeiben. A colobomák vezethetnek olyan másodlagos problémákhoz, amik a retina részleges, vagy teljes leválást eredményezhetik. Ehhez járulhat abnormális véredény kifejlődése, ami szemen belüli vérzést okozhat. Ez nagyjából a CEA elváltozással író kutyák 5-10 %ánál alakul ki, általában 2 éves korra, akár csak egyik szemen, vagy mindkettőn. Ennek a következménye lehet részleges látás vesztés, habár ritkán vezet teljes vaksághoz.

A CEA nem progresszív betegség a hagyományos értelemben. Ezek a betegségek alapvetően veleszületettek, mind az érhártya fejlődési rendellenesség, mind a coloboma. Amikor a szem kifejlődik, vele együtt a betegség is kialakul. Utána nem romlik, de nem is javul. A javulás, vagy ahogy azt angolul mondják "go normal" (azaz helyreáll) csak látszólagos. A pigment elfedheti a problémát, és idősebb korban az enyhe fokú deformitás nem észrevehető. Másodlagos hatásként, colobomás szemen kialakulhat a retina leválás – ez később jön elő, kölyökkorban még nincs jelen. De ez a betegség következménye, maga a betegség már a szem kialakulásától jelen van. 

A betegségnek nincs kezelési lehetősége.

A kutyák lehetnek egészségesek (mentesek, ill. hordozók), vagy betegek. Az öröklődés az alábbi táblázat szerint várható:

Szülők Egészséges, mentes Egészséges, hordozó Beteg
Egészséges, mentes 100% mentes 50% mentes
50% hordozó
100% hordozó
Egészséges, hordozó 50% mentes
50% hordozó
25% mentes
50% hordozó
25% beteg
50% hordozó
50% beteg
Beteg 100% hordozó 50% hordozó
50% beteg
100% beteg

 

RD Retina Dysplasia

A retina diszplázia állatok (és néha ember) nem-progresszív szembetegsége, amely a retina szövetének ráncolásával vagy rozetták (kerek csomók) kialakulásával jár. Okozhatja vírusos fertõzés, A-vitamin hiány vagy genetikai problémák.

 rd

 

KAT Katarakta (Cataracta)

Minden, a szemlencse átlátszóságát csökkentõ elváltozást kataraktának (szürke hályog) nevezünk. A veleszületett katarakta vagy öröklõdõ, vagy a vemhesség alatt történt méhen belüli károsodás eredménye lehet. Ezt a kettõt elkülöníteni vagy nehéz, vagy sokszor lehetetlen. Ezért a katarakta diagnosztizálása esetén biztos, ami biztos, az egyedet kizárjuk a tenyésztésbõl. Megkülönböztethetünk még fiatalkori (juvenil) ill. felnőttkorban kialakuló szürke hályogot. A szemlencse állapota egyre romlik, majd idővel egy összefüggő, kisméretű szürke képletté zsugorodik, ekkor a fénynek több helye van behatolni a szembe és a látás javulása tapasztalható.

kat 

 

PRA Progressive Retina Atrophia

PRA alatt a retina többféle degeneratív elváltozását értjük, amely öröklõdõ, kétoldali, progresszív (= fokozatosan romló), és végeredményképpen vaksághoz vezethet. A tünet lehet farkasvakság (esti), amit a tulajdonos gyakran észre sem vesz. A nappali vakság kialakulásáig hónapok vagy akár évek is eltelhetnek, esetleg a kutya életében teljesen ki sem alakul. A szembeli elváltozás kétoldali, általában szimmetrikus. A szemfenéken diffúz hiperreflexiós területek észlelhetõk. A retina ereinek száma és átmérõje megcsappan. Esetenként pigmenthalmok, de gyakrabban pigmenthiányos területek, a PRA késõi szakaszában a látóidegfõ sorvadása látható.

PHTVL/PHPV

A PHTVL Persistent Hyperplastic Tunica Vasculosa Lentis: a betegség elnevezése arra utal, hogy a szem fejlődése során a lencse vérellátását biztosító erek a későbbi élet folyamán is fennmaradnak, nem sorvadnak el. Ez a betegség gyakran együtt jelentkezik egy másikkal, a PHPV-vel (Persistent Hyperplastic Primary Vitreus), amely az üvegtest hasonló elváltozására utal.

Ezek a betegségek veleszületett rendellenességek. A klinikai tünetek 6 fokozatát különböztetik meg, az enyhe 1-estől a teljes vaksággal és lencsehomállyal járó 6-osig. Az 1. fokozatú enyhe esetben a lencsén foltok alakulnak ki (0,1 mm-nél kisebbek), és nem fejlődnek szürke hályoggá (katarakta), a látást nem befolyásolják. A többi fokozat esetén a tünetek fokozatosan erősödnek és kialakul a szürke hályog, így nagy a valószínűsége, hogy a látás komolyan romlik ill. teljesen elvész. Enyhe esetben az anomália lehet csak egyoldali, súlyosabb esetekben általában mindkét szemet érinti, de szemenként lehet eltérő a súlyossága.  (Emberek esetében a betegség nem öröklődő és általában csak az egyik szemet érinti.)

A betegség pontos öröklődésmenete nem ismert, lehetséges, hogy autoszomális dominánsan öröklődik különböző megjelenési súlyossággal, de az is előfordulhat, hogy 2-3 gén a felelős. Nem mutatható ki jelentős összefüggés a kutya neme ill. szőrszíne alapján.

A szemlencse és a környező szövetek vizsgálatára már 7-8 hetes korban sor kerülhet. A lencse mögött enyhébb esetben csak egy pigmentált folt, előrehaladottabb esetben vaszkularizált szürke membrán húzódik. A vizsgálat előtt pupillatágítás szükséges (altatás nem). A vizsgálatot szemspecialista szakállatorvos végzi biomikroszkopikuks réslámpavizsgálattal. Nagyon ajánlott már a tenyésztőnél elvégeztetni, és a bevett gyakorlat szerint tenyésztésbe vétel előtt a vizsgálatot megismételni.

Források:

A szembetegségek genetikailag vagy klinikailag szűrhetőek.

 

 

Módosítás dátuma: 2013. január 24. csütörtök, 10:47
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.