Belépés / Log inCímlap Egészség Szürke collie szindróma
Collie egészség, szűrések - GCS PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Leidl Andrea   
2012. szeptember 21. péntek, 14:40

Összeállította: Csecserits Melinda, Leidl Andrea
Ld. még: Szürke collie szindróma (küldte: Kakas Tímea, fordította László Krisztina)

A Grey Collie Syndrome (szürke collie szindróma), ciklikus neutropenia kutyáknál (canine cyclic neutropenia) egy (genetikai) őssejt rendellenesség a csontvelőben, mely vérsejtszám ingadozást okoz.

Születéskor a kölykök általában kisebbek és gyengébbek a többieknél. A klinikai tünetek 8-12 hetes korban jelentkeznek, láz, hasmenés, izületi fájdalom, vagy egyéb tünetek formájában, melyek lehetnek pl. légzőszervi, vagy bőrfertőzések. Az érintett kutyák folyton visszatérő bakteriális fertőzésektől szenvednek, melyek főleg légzőszervi, gyomor- és bélfertőzések. Az érintett kutyák legtöbbje elpusztul néhány hetes korban, de legfeljebb max. 2-3 éves korukig élhetnek.

graycollie1,graycollie
Szürke collie szindrómás kölykök

Az érintett kölykök szőre szürke, mely a nagyon világos szürkétől a sötétszürkéig terjedhet, néha enyhe sárgás árnyalattal, ami a világos bézs és a világos szürke szőrszálak keveredésének eredménye. Az egészséges collie-k orra színtől, típustól függetlenül fekete, viszont a betegségben szenvedőké szürke, illetve sable kutyáknál barna vagy halvány bézs.

A betegség másik biztos jele az orrszínen kívül a mintázat teljes hiánya az arckoponya-agykoponya részen. Egy egészséges blue merle vagy tricolor kutyának megvannak a tipikus cserszínű jegyei, a beteg kutyáknál ez hiányzik.

A betegséget hordozó kutyák egészségesen élhetnek, azonban ha szintén hordozó kutyával tenyésztik őket, akkor nemcsak hogy lesznek a kölykök között betegek, de biztosan lesznek köztük további hordozók.

 

Forrás: http://www.pennylanecollies.net/GrayCollieSyndrome.html

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 24. hétfő, 08:25
 
Copyright © 2019 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.