Belépés / Log inSheltie egészség, szűrések - vWDIII PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Leidl Andrea   
2012. november 19. hétfő, 22:10

Összeállította: Leidl Andrea

Von Willebrand betegség (von Willebrandt Disease vWD)

A von Willebrand(-Jürgens) szindróma a leggyakoribb veleszületett véralvadási rendellenesség, amelynek megjelenése rendkívül széles skálán mozoghat, kezdve a tünetmentes laboratóriumi rendellenességtől az életveszélyes vérzékenységig. A von Willebrand faktor (egy fehérje) minőségi vagy mennyiségi hiányossága idézi elő. A von Willebrand-Jürgens szindróma névadója Erik Adolf von Willebrand finn gyermekorvos, aki először írta le a betegséget 1926-ban, egy Aland-szigeteki családnál; és Rudolf Jürgens német orvos, aki 1933-ban folytatta a vizsgálódást és felfedezte, hogy a betegségre való hajlam gyakori a szigeten. A betegség az emberen kívül érinti a kutyákat, ritkábban a sertéseket, szarvasmarhákat, lovakat és macskákat.

A sheltieknél előforduló III-as típus egy súlyos vérzési rendellenesség: magas a spontán vérzés kockázata, illetve trauma vagy operáció esetén  súlyos vérzés léphet fel.

A betegség általában autoszomális domináns öröklödésű, azaz a kutya lehet genetikailag mentes (normál homozigóta), hordozó (heterozigóta) vagy érintett. Főleg a hordozó kutyák adják tovább a beteg gént a populációban, emiatt megbízható információt csak a genetikai teszt adhat.

  • Mentes: N/N (homozigóta normál): a kutya nem hordozza a mutáns gént, nem lesz beteg, ezért bármely egyéb kutyával pároztatható.
  • Hordozó: N/vWD (heterozigóta): a kutya hordoz egy mutáns és egy normál gént, ezért csak mentes kutyával pároztatható, mivel ő maga nem lesz beteg, de a kölykeire 50%-ban örökítheti. Szintén hordozó kutyákkal kerüljük a párosítását, mivel a kölykök 25%-a érintett lesz.
  • Érintett: vWD/vWD (homizigóta mutáns): a kutya a mutáns gén két példányát hordozza, ezért ő maga is beteg, és az összes kölykére örökíti.

Az alábbi táblázat a fentiek lehetséges kombinációit tartalmazza.

  Mentes Hordozó Érintett
Mentes 100% mentes 50% mentes
50% hordozó
100% hordozó
Hordozó 50% mentes
50% hordozó
25% mentes
50% hordozó
25% érintett
50% hordozó
50% érintett
Érintett 100% hordozó 50% hordozó
50% érintett
100% érintett

Forrás:

 

Módosítás dátuma: 2012. november 19. hétfő, 23:34
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.