Belépés / Log in2013.06.08. Terelési szeminárium PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Leidl Andrea   
2013. április 23. kedd, 15:00

Összeállította: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A szeminárium szenzációs jól sikerült! Beszámoló lentebb, és további képek is már elérhetőek!

Egyéni gyakorlás: Árkosi Józseffel egyeztessetek személyesen.

Közös program: szeminárium és ösztönpróba szept. 29-én.

 

**********

Meghívó - Helyszín - Beszámoló - Képek

A HCSC nevében szeretettel meghívunk mindenkit 2013.06.08-án (szombat) Vasadra, ahol terelési szemináriumot, gyakorlási lehetőséget tartunk Árkosi József vezetésével. A tervezett ösztönpróba megtartását a MEOE momentán bizonytalan jogi helyzete miatt most elhalasztjuk, info később.

Program:

09:00 Érkezés, adminisztráció
10:00 Kezdés - szeminárium (elmélet)
10:30 körül (nem fix): Gyakorlat
11:00 körül: Elméletben a gyakorlati tapasztalatok elemzése, közben ebéd előkészítése
12:00 körül: Ebéd
13:00 körül: Szeminárium és gyakorlat folytatása

Árak:

  • Birkahasználati díj: 1500 Ft/kutya

Étkezés:

  • Üdítőt és (ásvány)vizet hozzunk (csak kútvíz van)
  • Kávét kapunk (térítésmentesen)
  • Lehetőség van grillezni, ezért hozzunk magunknak pácolt húsokat, salátákat, kenyeret, stb. (Én hozok csirkemellet és kukoricasalátát.)

MEOE Terelési képességvizsga szabályzat (TKV) / Herding Instinct Examination (HIE) >>

Lap tetejére

Helyszín: HTC Herding Training Center Vasad

A 4-es főúton Üllő után a második buszmegállóban jobbra (GPS: N 47.21'38" - E 19.23'23"),
ezután a földúton
egyenesen a tábláig (N 47.20'46" - E 19.22'06").

htc-map

 

Lap tetejére

Beszámoló
Írta Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Mivel a collie első sorban munkakutya, juhászkutya, nem pedig kerti dísz vagy öleb, ahogy manapság sokan képzelik, ezért úgy gondoltuk, szeretnénk hagyományt teremteni azzal, hogy időközönként lehetőséget biztosítunk klubunk tagjainak arra, hogy felfedezzék, milyen terelő ösztönök rejlenek kutyáikban.

Hosszas szervezés és előkészítés után végre eljött a nagy nap, és az idő is kegyes volt hozzánk. Eleinte fullasztó meleg volt és szikrázó napsütés, de délutánra beborult és kisebb esőt is kaptunk, ám a hatalmas zuhi szerencsére elkerült minket.

Korán kellett kelnünk, ráadásul mindenki eltévedt, mert nem találta meg a tanyát. Mindezt azonban hamar elfelejtettük, mert igazán sikeres és tartalmas, nem utolsó sorban egy igazán boldog napot tudhatunk magunk mögött úgy a gazdák, mint a kutyák.

Sajnos a MEOE jelenlegi átmeneti helyzete miatt a meghirdetett ösztönpróbát nem lehetett megtartani, de ez legalább alkalmat ad a következő rendezvényre.

Nem kis meglepetésre és nagy örömünkre igen szép számú collie állomány jelent meg Vasadon a terelő szemináriumra. Volt néhány kakukktojás, egy sheltie, egy groenendael aki átvedlett erre a napra tiszteletbeli „angol” juhászkutyává és egy kínai meztelen púder pamacs kutya is.

A reggeli tévelygés és némi ismerkedés után végre mindenki megtalálta a helyét, a kutyák közben szabadon mászkálhattak, játszhattak a hatalmas területen. A kisgyerekeknek pedig egy mini játszótér állt rendelkezésre, ahol kiválóan elfoglalták magukat.

Árkosi József szakmai bemutatkozása után elméleti oktatást kaptunk a terelés lényegéről. Szemléltetésre makett birkák, egy kutya és egay lego-emberke szolgált, melyekkel könnyebben lehetett megérteni az elsőre nem mindenkinek egyszerű „juhászkodást”.

Az elméleti képzés után minden kutya egyenként megismerkedhetett a birkákkal, akik egy elkerített kisebb területen legelésztek. Néhány kutya már itt tisztában volt azzal, hogy mi is a feladata és boldogan rohangálta körbe a karámot. A legtöbb kutya azonban itt még csak kóstolgatta a szagokat és bizonytalanul nézegette a számára fura állatokat.

Némi szünet után került sor a nagyobb területre kiengedett birkákkal való igazi találkozásra Kiss Barbara irányításával. Itt is mindenki egyesével került sorra és a hathatós segítséggel nagy örömünkre a legtöbb kutya rájött, hogy mi is a feladat, mire is képes a birkákkal, igaz némi kezdeti bizonytalankodással. Volt néhány kutya, akit itt még mindig az ismerkedés, játék kötött le inkább, mint a birkák, de még hátra volt egy forduló.

Fantasztikus volt látni, hogy egy collie figyel, figyel, majd rájön, hogy amit néz, az birka, és ha birka, akkor neki azzal biza dolga van - és a következő pillanatban már repül is terelni, azaz bekattan! Ezt a folyamatot itt Jessy mutatta be a leglátványosabban.

Ebben a második fordulóban rengeteg segítséget, bíztatást és szakmai irányítást kaptunk Barbarától, ennek eredményeképpen alig maradt kutya, akinek nem esett le, hogy hol is van és mi is a feladata. Közben Józsi nagyon jó fényképeket készített minden kutyáról.

Ezután ebédszünet következett. A grill nem csak látványra volt isteni, hanem ízre is, hiszen különböző nagyon finomra pácolt husik és kolbászok, zöldségek sültek a nagy grillen. Mindenki hozott valamit, volt enni-inni való bőven, salátával, süteménnyel, mindenki túlette magát és még bőven maradt is. A kutyák példásan viselkedtek, nem volt koldulás vagy kaja elcsenés.

A nagy ebéd után némi betekintést kaptunk a versenykövetelményekről és lehetőségekről, vagy feltehettük kérdéseinket. Néhányan hazaindultak más elfoglaltságuk miatt, de így is sokan maradtunk a következő megmérettetésre.

Ezután következett a harmadik forduló. Szintén nagy területen a birkák szabadon, a kutyák és gazdák Barbara irányítása alatt. Itt kaptunk némi kis esőt, de az elszánt gazdik rövid szünet után folytatták immár a terelésre ideálisabb alacsonyabb hőmérsékleten.

Sok kutya azelőtt már látott ugyan birkát, de semmi érdeklődést nem mutattak a terelésre. Szerencsére a gazdik nem adták fel és a kitartásnak meg is lett az eredménye, ugyanis a megjelent kutyák 90? %-a mutatta a collie terelő ösztönét! Ez fantasztikus eredmény, tekintve, hogy eddig azt gondoltuk, a collie kezdi elfelejteni eredeti foglalkozását.

Boldogan mondhatom, a legtöbb kutyában benne van még az ősi ösztön, kellő szakmai segédlettel, kitartással és türelemmel előcsalható. Ezért érdemes minél több kutyának megpróbálnia, hiszen igazi sikerélmény egy birkákra eleinte teljesen közömbös kutyát a végén boldogan terelni látni!

Remek példa erre Ginger, aki már látott birkát más alkalommal is és eddig csak bambán nézegette őket, a harmadik fordulóban bizony megizzasztotta a gazdit feltörő lelkesedésével.

Büszkék vagyunk Hirtóra, aki nyomorúságos körülményeiből alig egy hónapja van új gazdijánál és a fizikai és lelki törés ellenére is kezdte bontogatni szárnyait egy boldog, terelős jövő felé. Mindenki nagyon drukkolt neki és a végén ő is igen ügyesen csinálta.

Nagyon jó volt a hangulat, mindenki örült minden kutyának és mindenki drukkolt a másiknak, ez fantasztikus érzés.

Rengeteg kép készült és első sorban a kutyák voltak boldogok, akik vidáman terelték a végére a birkákat, hiszen ez ősi feladatuk. Ezzel pedig hatalmas örömet és büszkeséget szereztek a gazdiknak.

Nyugodtan mondhatom, szuper társaság jött össze és végig megértés volt kutyák és gazdák között egyaránt.

Remélem, ezzel hagyományt teremtettünk és a jövőben még többen fognak eljönni és még több szép collie-t fogunk látni munkában.

A következő összejövetelre az ösztönpróbát is tervezzük.

 

Résztvevők:

Kutya neve Gazda neve Fajta
Cry for the Moon in Sherborne 'Nessie' Marcali-Kiss Rita Collie rough
Csipke Marcali-Kiss Rita Collie rough
Everlasting Fantasy of the Holy Mountain 'Luna' Farkas Márta Barbara Collie rough
Jessy Szíjjártó Ágnes és Johanna Collie rough
Lucky-Luke Star Black Indian Indra 'Byron' Farkas Márta Barbara Collie rough
Nyitramenti Illusionist 'Brandy' Dicsérdiné Szalai Judit és Dorina Collie rough
Nyitramenti Jaffa 'Freyja' Miskovits Tamara Collie rough
Orange Orin of Méda-Garden Csecserits Melinda Collie rough
Rineweld Heart of Goodness 'Millie' Leidl Andrea Collie rough
Rineweld Ginger the Victorious Tornyiné László Krisztina Collie rough
Trasdepastores Blue Duero 'Hirto' Farkas Márta Barbara Collie rough
Lucky-Luke Telumehtar Blue Elerina 'Irsa' Janni Ferenc és Szemán Edina Sheltie
Galadriel du Chateau de Montmirail 'Moha' Dr. Kubovics Erika Groenendel

Lap tetejére

Képek

Árkosi Józsi képek >>

Leidl Andi képek >>

Módosítás dátuma: 2013. szeptember 06. péntek, 13:04
 
Copyright © 2019 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.