Belépés / Log inTerelés elmélet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Leidl Andrea   
2013. augusztus 12. hétfő, 10:17

Összeállította (kép és szöveg): Leidl Andrea

A terelés többszázados tevékenység, hagyomány. Sokan generációkon át ellesik, ráéreznek, másoknak viszont komolyan meg kell tanulniuk. Természetesen gyakorlat teszi a mestert, de ha elméletben felkészültebben érkezünk, nagyobb valószínűséggel lesz sikeres a munkánk. A terelés során élő birkát, élő kutyával élő ember terel, így a kockázati tényezők száma meglehetősen nagy, a terelés kimenetele nem mindig jelezhető teljes bizonyossággal előre, tudnunk kell irányítani a szituációt. A terelés legfontosabb kellékei: terület, birkák, kutya (és persze gazda/juhász). Megnézzük ezen kívül a legfontosabb terelési alapfogalmakat is. Lehetőség van terelő ösztön próba keretében ellenőrizni a kutya ösztönadottságait, ill. különböző vizsgák keretében tesztelni kis kutya-gazda csapatunk tudását: ehhez listázzuk a különböző terelési stílusokhoz igazodó vizsgaszabályzatokat. Mindezeket itt csak röviden foglalom össze, akit jobban érdekel a téma, van lehetőség a további elmélyülésre a Források nyomán. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. esetén szívesen állok rendelkezésre.

Kézbentarthatóság - Terelési terület - Birkák - Kutya - Terelési alapfogalmak és utasítások - Terelő ösztönpróba és vizsga - Források

alt

Elöljáróban - a kézbentarthatóság

Legfontosabb a kutya kézbentarthatósága, még magas ösztönhőmérsékleten is. Ehhez érdemes az alábbi fokozatokat követni a juhászkutya képzésnél is:

 1. Terápia: a kutya ismerkedjen meg a környezettel, ne legyenek frusztrációi, félelmei a birkától, karámtól, területtől, pásztortól stb.
 2. Ösztönfejlesztés: a jelen esetben terelő ösztön erősítése. Előfordul, és az az ideális, ha erre terelő fajtánál nincs is szükség, mert öröklötten tudja a dolgát, de az is lehet, hogy csak második-ötödik alkalomra "kattan be" a kutya és kezd el terelni.
 3. Gátlás: a kutya irányíthatósága, kézbentarthatósága érdekében már csak utasításra engedjük a birkához, előtte pl. fektetjük/ültetjük, vagy tudatosan határozzuk meg az irányokat (jobbra-balra) stb. Jó segédeszköz a kis körkarám, ahol a kutya kívülről kerüli a birkákat és nincs lehetősége meghajtani, szétkergetni őket.
 4. Kézbentarthatóság extrém ingerkörnyezetben: terelés esetében a legelőn szabadon levő nyájat a kutya a vezetője által tudatosan irányítja.

Lap tetejére

Terelési terület

Terelésre alkalmas területet a kutya "tudás"szintjétől függően különböző méretben és "nehézségi fokban" alakíthatunk ki:

 • Eleinte egy kis körkarámban elkerített birkákkal dolgozzunk, ahol a kutya kívülről kerüli őket. Ez lehet betonozott udvar (bármely évszakban használható, de koptatja-sebesíti a jószág és a kutya lábát), vagy füves terület (a sár elkerülésére érdemes mobil karámmal dolgozni és időnként áthelyezni).
 • Majd még szintén elkerített sík területen a szabadon levő birkákat terelheti.
 • A következő lépcső a sík, füves, lekerített nagyobb legelő.
 • Végül pedig a különböző lejtésű területek, különböző tereptárgyak, sarkok, nehezebben megközelíthető helyek következnek.

A jó mobil karám:

 • utólag galvanizált (horganyzott) (különben az illesztéseknél az utólagos festés ellenére rozsgásodni fog és szétesik)
 • egymásba illeszthető egyforma elemekből áll
 • vízszintes rácsozású (függőleges rácsozatnál a birka beszorulhat, vízszintesnél nem tudja a kutya annyira rászorítani, hogy ne tudjon továbbmenni)
 • érdemes 50%-kal többet venni, mint amennyit kiszámolunk (cserebirkák tartására, kisebb utak kialakítására, stb.)
 • kör alakú (ne tudja a kutya sarokba szorítani a birkákat): ehhez középen szúrjunk le egy karót, és egy kb. 10 m hosszú (vagy területmérethez alkalmazkodó) kötéllel azonos távolságot mérjünk ki körben, így szúrjunk le kb. 6-8 jelölőkarót körben, majd ezek köré helyezzük a mobilkarám elemeket.

Lap tetejére

Birkák

A terelésnél a birka nyájösztönét és a kutya zsákmányösztönön alapuló terelő ösztönét használjuk. Birkákat saját tartásban vagy másoknál, farmon, tanyán terelhetünk. A különböző birkafajtákkal és tulajdonságaikkal érdemes tisztában lennünk, hogy - főleg kezdő kutya esetén - a kutya számára ideális birkákkal terelhessünk.

A terelőkutya tanításhoz "ideális" birka:

 • Könnyen mozog (a kutya kis mozgására is már megindul. Sajnos a nehéz felépítésű birkák hajlamosak nem mozdulni)
 • Nyájba tömörödik (vannak olyan fajták, pl. a hegyi vagy felföldi birkák, amelyek veszély esetén szétszaladnak)
 • A kutyával nem agresszív, nem veszi el az önbizalmát (főleg kezdő kutya esetén ez kiemelkedően fontos) - érdemes a kosokat kerülni (visszafordulnak kutyára, emberre), továbbá a kisbárányos anyákat is kerüljük
 • Könnyű felépítésű, könnyen a hátára fordítható (felemelhető, patája könnyen ellenőrizhető stb.)
 • Legjobbak az előző évben született nőstény birkák, amelyeket még nem vontak tenyésztésbe (jerke vagy toklyó)
 • Érdemes néhány "bekutyázott" birkával rendelkezni, amelyek az ember felé mennek a kutya elől, de az sem jó, ha a nyáj már "automata" (cserélni kell őket). A kisbárányok még nem tudják a szabályokat, a kezes bárányok pedig hajlamosak nem a nyájhoz menni, hanem az emberhez menedékért, ezért kerülendőek.
 • Megfelelő fajták pl. a magyar merinó, a wales-i félvér, stb.
 • Ha nincs a fentieknek megfelelő nyáj, akkor természetesen azzal kell boldogulnunk, ami elérhető...!

alt

Magyar merino juh

Lap tetejére

Kutya

Nyilván megvan már a kutya mellettünk, de ha terelő kutyát keresünk, akkor érdemes a munka-ősöktől származó kölykök közül kiválasztani a legönállóbbat, legelevenebbet. Természetesen az évszázadokon át és napjainkban is használt pásztorkutya fajták vélhetően alkalmasabbak a terelő munkára, de nem ritka a más fajták szép terelőmunkája sem (pl. uszkár,  skót terrier, labrador, keverékek).

A jó terelőkutya tulajdonságai:

 • állóképesség, fitnessz
 • kitartás
 • munkaösztön

A kutya "bevezetése" a terelő munkába:

 • 9-12 hónapos kora körül megmutatjuk neki a birkát
 • aztán legyen elég gyors, hogy utolérje a birkát, és meg is lehessen állítani, azonban ha túlszalad rajtuk, akkor még nem áll készen a további képzésre
 • utána pedig a fentiek szerinti 4-es tagolást követjük (terápia, ösztönfejlesztés, gátlás, kézbentarthatóság extrém ingerkörnyezetben is).

A kutya irányítása történhet:

 • testbeszéddel, némán,
 • utasításokkal, szavakkal
 • füttyjelekkel (nem kell hozzá segédeszköz, de szélben, nagy távolságban nem használható)
 • sípjelekkel (legyen nálunk a síp, de szeles, rossz időben, nagy távolságban is hatékony)

alt

"Terelek... tehát vagyok" - Descartes után szabadon

(ugye Gondolkodom, tehát vagyok / Je pense donc je suis / I think therefore I am)

(forrás: cafepress.com)

Lap tetejére

Terelési alapfogalmak és utasítások

 

Alapfogalmak:

 

Terelési stílus: amilyen módon a kutya a birkát az ember által megadott irányba irányítja. Leggyakoribb típusok:

 • Hajtó módszer, amikor a kutya az embertől elfele viszi a nyájat, azaz az ember és a kutya a nyáj mögött halad - pl. puli).

alt

 • Gyűjtő módszer esetén pedig a kutya az ember felé tereli a nyájat, a sorrend: ember - birka - kutya  - pl. collie).

alt

 • Másik szempont a kutya és a birka közötti fizikai kontaktus megléte illetve hiánya:
  • távolról irányít fizikai kontaktus nélkül (pl. border collie szemhasználata), illetve
  • más fajtájú kutyák nemegyszer belecsípnek a jószág lábába).

 

Egyensúly (balance/balansz):

A kutya úgy helyezkedik, hogy a nyájat az ember felé hajtsa. Cél, hogy a kutya ne válassza el az embert a nyájtól (első szinten). Második szinten majd elfele is kell tudni hajtani (ekkor láb mellé vesszük a kutyát és lassan sétálunk a nyáj mögött, szükség esetén jobbra-balra kitérésekkel, hogy irányban tartsuk őket.)

Úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a nyáj olyan, mint egy torta: az egyik fele a kutyáé, a másik fele az emberé, ezért nem engedjük át a kutyát a "mi" térfelünkre.

alt

Kérdés/feladat: az alábbi szituációban hol van a balansz-pont, azaz hova kell helyezkednie a kutyának, hogy a nyáj az ember felé induljon? (vegyük észre, hogy a birkák feje nem az ember felé áll, hanem tőle kb. 90 fokban - és a birka arra megy, amerre az orra mutat...)

alt

Első ötlet: a nyáj másik oldalára álljon a kutya, az emberrel egy vonalban. Probléma: a nyáj nem az ember felé fog menni.

alt így nem jó

Megoldás: a kutya úgy helyezkedjen, hogy a nyáj az ember felé induljon, azaz kicsit "szögben"

alt így jó

 

Kifutás: a kutya nagy ívben, távolról megy a nyáj mögé, hogy a birka első lépése az ember felé induljon.

alt

Ha az ember kissé a kutya felé belép, akkor lehet módosítani, tágítani az ívet.

alt

 

1 elkóborolt birka visszahozatala: cél, hogy a kutyát az elkóborolt birka nyájtól átellenes oldalára küldjük, azaz ne legyen senki a birka és a nyáj között - sem a kutya, sem az ember.

alt

 

Birka kihajtása karámból, leválasztás a karám faláról (érdemes először kutya nélkül gyakorolni):

 • Ha a birkák felé megyünk, akkor egyre inkább beszorulnak a sarokba

alt így nem jó

 • Tehát a karám oldala felől kell közelítenünk, nagyobb ívben, és a fal és a birkák felé kell kerülnünk

alt Így jó, ki fognak menni

Később a kutyával is így gyakoroljunk.

 

Birkacsere:

a terelés(gyakorlás) során elsődleges szempont az állatok jóléte. A fáradt, sok kutya képzésében segítő birkákat időnként cseréljük le pihent birkákra. Kétkarámos módszernél (kiskarámban a birkák, nagykarám és kiskarám közötti folyosóban a kutya) a következő lépéseket hajtjuk végre:

1. Nagykarám kinyitása (jelmagyarázat: A: pihent birkák, B: fáradt birkák)

alt

2. Pihent birkák behajtása a nagykarámon belül, a kiskarámon kívül, a nyitott kapu átellenes oldalára

alt

3. Kiskarám kinyitása teljesen, így a pihent birkák blokkolása, fáradt birkák kihajtása

alt

4. Nagykarám bezárása, pihent birkák behajtása a kiskarámba

alt

 

 

Leggyakoribb utasítások:

 • Away (way-way-way, away from me) – Anticlockwise - óramutató járásával ellenkező irányba (balra) (szó-szó-dó, szó-szó-dó, azaz mélyebb hosszú és magasabb rövid sípszó , illetve mindenki egyénileg határozhat meg sípjeleket vagy füttyjeleket)
 • Come bye – Clockwise - óramutató járásával megegyező irányba (jobbra) (szó-szó-szó-szó-szó azaz öt rövid jel)
 • Get back / Get out - menj távolabb és hagyj több helyet a birkáknak
 • In here - gyere be a birkák közé, hogy szétválaszd őket
 • Lie Down – feküdj vagy állj (szó-szóóóó azaz rövid-hosszú sípjel vagy fütty, magasan, kitartva)
 • Look back – hagyd ott a birkákat melyekkel dolgozol, fordulj meg és keress birkákat
 • Stand / Stand still - állj
 • Steady – lassan
 • Take time - várj
 • That'll do - elég, lábhoz
 • There - hagyd abba a kerülést és menj egyenesen a birkák felé
 • Walk up – menj egyenesen a birkák felé

Lap tetejére

 

Terelő ösztönpróba és vizsga

A terelő ösztönpróba visszajelzést ad, hogy kutyánkban mennyire vannak meg az ősi, veleszületett ösztönök. Még itt is fontos a kutya kézbentarthatósága, az alap engedelmesség. A vizsgákon különböző feladatok végrehajtása szükséges, leggyakoribb a karámból ki-be hajtás, kerülés, legeltetés.

A terelővizsga szabályzatról részletesebb info a Munkavizsga / HWT oldalon olvasható.

A részletes szabályzatok a MEOE Sportbizottság ill. az FCI oldaláról letölthetőek:

 • Szabályzat általános rész
 • MEOE Hagyományos versenyszabályzat
 • MEOE Speciális versenyszabályzat
 • FCI Traditional Style (Interbreed) Versenyszabályzat
 • FCI Collecting Style Versenyszabályzat
 • FCI Collecting Style Munkavizsga Szabályzat (HWT)
 • FCI Traditional Style (Interbreed) Munkavizsga Szabályzat (HWT)
 • MEOE Terelési Képességvizsga (TKV)
 • Terelési Képességvizsga minden pásztor- és juhászkutya számára (HIE) FCI Terelő Bizottság által ajánlott!
 • Magyar Pásztorkutyák Munkaversenye

Lap tetejére

Források

Lap tetejére

Módosítás dátuma: 2014. szeptember 22. hétfő, 12:26
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.