Belépés / Log inMunkavizsga / HWT PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Leidl Andrea   
2014. szeptember 22. hétfő, 11:09

2014.09.21. óta immár a terelő munka terén is rendelkezünk FCI vizsgás skót juhásszal: HJCH, SRBCH, BH vizsga, Triflakereső (szarvasgomba kereső) kutya vizsga, FCI-HWT RINEWELD HEART OF GOODNESS "MILLIE" Magyarország első terelő munkavizsgás hosszúszőrű collie-ja (80 p). Video >> Tudj meg többet a munkavizsgáról!

Millie HWT

Millie HWT (Foto: Polonyi Melinda)

A collie (sheltie és corgi) munkavizsgára nem kötelezett fajta, rá a hagyományos terelő munkavizsga szabályzata vonatkozik (angolul Traditional Style (Interbreed) Herding Working Test (HWT)). (Ellentétben a border collie-val és ausztrál kelpie-vel, akikre a gyűjtő stílusú (collecting style)).

A hagyományos terelővizsga az alábbi feladatokból áll:

 • Viselkedés idegenekkel (10 p): viselkedési teszt, a bíró döntése alapján kerül megszervezésre és elbírálásra (pl. amikor a kutyavezető a kutyát egy embercsoporton át vezeti (pórázon) a bíróhoz). A kutya legyen természetes és élénk. A túl félénk vagy túl agresszív kutya nem vizsgázhat. Az idegenekkel szembeni kismértékű visszafogottság engedélyezett.
 • Kihajtás (10 p): a kutyavezető kinyitja a karám ajtaját, parancsára a kutya aktívan és nyugodtan kihajtja a nyájat. A parancs kiadható hanggal, testbeszéddel vagy síppal.
 • Vezetés és manőverezés (30 p): a kihajtás után a nyájat a legalább 75 m-re levő legeltetési területre kell hajtani. (legalább 2 irányváltás (pl. szlalom két kapu között) szerepelhet).
 • Behajtás (10 p): a karám közelében a nyájat egy kijelölt pontnál (karónál) meg kell állítani, a kutyavezető kinyitja a karám ajtaját, és a parancsára a kutya aktívan behajtja a nyájat a karámba.
 • Legeltetés (20 p): egy 15 x 15 m-es, karókkal kijelölt területen tartja a nyájat egy természetes vagy kijelölt mezőn, területen. A kutya nyugodtan és hatékonyan a területre hajtja, és azon belül tartja a nyájat.
 • Összbenyomás (20 p): a bíró értékeli a kutya terelő képességét, aktivitását, hatékonyságát, kezdeményezőkészségét, engedelmességét.

alt

Tradícionális terelő munkakutya vizsga pálya

(forrás: FCI Traditional Style (Interbreed) Herding Working Test (HWT) vizsgaszabályzat)

A maximális pontszám 100 p. Az elért eredmény alapján a vizsga minősítése a következő lehet:

 • 90-100 kitűnő
 • 80-89 nagyon jó
 • 70-79 jó
 • 60-69 megfelelő
 • 0-59 elégtelen

A terelés elméleti alapjai olvashatóak a Terelés elmélet oldalon.

A terelés számomra csodálatos időtöltés. Kint vagyunk a szabad levegőn a családdal együtt, újat, együtt tanulunk a kutyával és akár még eredménye is lehet!

Leidl Andrea www.millie.hu

Módosítás dátuma: 2015. december 11. péntek, 13:12
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.