Belépés / Log inTerelő verseny PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Leidl Andrea   
2014. október 07. kedd, 08:24

Írta: Leidl Andrea www.millie.hu

Millie-vel részt vettünk életünk első terelőversenyén 2014.10.04-én Pomázon. A Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sportegyesület, valamint a Magyar Pumi Klub szervezésében az Országos Terelő Bajnokság Döntőjével egyidőben került megrendezésre a nyílt osztályos verseny egy 45 rackajuhból álló nyájjal. Bíró: Patkó Istvánné Gabi. A pálya bejárására sajnos nem volt lehetőségem, mert a Pumi Klub speciál kiállításán voltam ringtitkár. Szerencsére, a klubkiállítás előbb befejeződött, így időben odaértem, sőt Korózs András, a MEOESZ elnöke, a speciál kiállítás bírója is megtekinthette a kutyák munkáját.

Terelőverseny pálya séma

Terelőverseny pálya (készítette: Leidl Andrea)

A versenypálya 7 akadályból állt:

  1. Kapu
  2. Szűkítő: a birkák mehetnek csak át rajta, a kutya ill. a felvezető nem.
  3. Nyolcas: a jobb oldali fát alulról, a bal oldalit felülről kell kerülni.
  4. Félkör karám behajtás: a kutya ill. a felvezető nem mehet be.
  5. Félkör karám kihajtás: szép megoldás, ha a felvezető a karónál marad a kapun túl, és a kutya önállóan kihozza a nyájat és áthajtja a kapun. Segítség adható, pontlevonás mellett.
  6. Kör alakú területen 1 birka leválasztása: a Munkavizsgában meghatározott legeltetéshez hasonlóan a birkák megállítása egy kör alakú területen, és a felvezető a szarvánál fogva egy birkát leválaszt.
  7. Kapu

Láthattunk gyönyörű munkát Kiss Gábor és Nudli mudi tolmácsolásában (ők nyerték az OB-t, ezúton is gratulálunk), de olyan kutya is volt, akitől a birkák elmentek (pályaelhagyás), illetve visszamentek a kedvenc helyeikre (az iduló pozícióba ill. a legelő szélére bal oldalt), így újra ki kellett őket hajtani. Volt résztvevő, aki egyes akadályokat teljesen kihagyott (pl. a fák körüli nyolcast) - pedig szerintem megpróbálni mindig érdemes, a részpontok nagyon értékesek lehetnek később.

45 racka nem kevés... Látszott, hogy a kutyák nincsenek hozzászokva ehhez a nyáj nagysághoz, ennek ellenére szépen megoldották a feladatot.

A sikeres versenyzéshez, feladat végrehajtáshoz szükség van:

  • a saját kutya ismeretére: Millie nagyon aktív, kezdeményező, kiváló a helyzetfelismerő képessége, képes önállóan dolgozni, de nagyon fontos a kézbentartása.
  • a nyáj ismeretére: tartanak a kutyától, de az embertől is, így a gyűjtő terelés eleinte nehézkes volt, a végére viszont szépen jöttek utánam. Szeretnek visszavonulni a kiinduló pozícióba ill. a kerítéshez. A fák mögött hajlamosak elhagyni a pályát. Hajlamosak kettéválni, egy vagy néhány birka akár hosszabb időre is külön kerül a nyájtól, de aztán a félelmüket legyőzve visszamennek.
  • a pálya ismeretére: nem árt tudni, hogy hol vannak gödrök, lejtők, szúrós növények, illetve a fentiekre utalva, merre szeretnek kitörni a birkák, hogy ezt megakadályozhassuk.

Összességében a verseny kiváló hangulatban zajlott. A résztvevők végigvárták egymás munkáját, és egy-egy sikeres akadály-teljesítés esetén hihetetlenül jó volt hallani az őszinte tapsokat a pálya széléről.

Korózs András úr külön gratulált Millie munkájához: ez volt az első alkalom, hogy hosszúszőrű collie-t látott terelni.

Még a fülemben cseng Kiss Gábor tavaszi instrukciója, amikor gyakorolni voltunk Millie-vel, ahogy ordította nekem: "Állítsd meg! Állítsd meg!" Nos, akkor nehezen ment Millie megállítása, most viszont Millie gyönyörűen dolgozott, első szóra szót fogadott, öröm volt vele terelni.

Jövőre Országos Bajnokság, kezdő kategóriában is lehet indulni! :)

Írta: Leidl Andrea www.millie.hu

alt

Leidl Andrea és Millie (Foto: Duna Tisza Egyesület)

alt

Kiss Gábor és Nudli Országos Bajnok, Patkó Istvánné Gabi bíró (Foto: Duna Tisza Egyesület)

alt

Korózs András, a MEOESZ elnöke, Keve Gábor Országos Bajnokság 2. helyezett (Foto: Duna Tisza Egyesület)

alt

Megnyitó: Patkó Istvánné, Keve Gábor, Korózs András, Leidl Andrea (Foto: Duna Tisza Egyesület)

alt

Kiss Barbara, Keve Gábor, Korózs András (Fotó: Leidl Andrea)

alt

Első verseny, első helyezés - hihetetlen érzés volt átvenni az oklevelet (Patkó Istvánné, Keve Gábor, Leidl Andrea)

Módosítás dátuma: 2014. október 13. hétfő, 10:00
 
Copyright © 2019 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.