Büszkeségeink

Belépés / Log inCímlap Hírek / News Tájékoztató
Tájékoztató PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas Márta Barbara   
2015. december 30. szerda, 09:50

Az alábbiakban rövid tájékoztatást adunk azon hatósági és bírósági eljárásokról, melyek Egyesületünk tenyésztő szervezeti elismerése tárgykörében az elmúlt három és fél évben lebonyolódtak, ill. jelenleg is folynak.

 

A Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete 2012. június 29-én ebtenyésztő szervezeti állami elismerés iránti kérelmet terjesztett elő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz hosszú- és rövidszőrű collie, shetland sheepdog, welsh corgi pembroke és welsh corgi cardigan kutyafajták vonatkozásában. A NÉBIH – megismételt eljárás keretében – 2013. szeptember 16-án kelt határozatában elutasította.

Egyesületünk – jogszabálysértés miatt - a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránt peres eljárást kezdeményezett, amely perbe beavatkozott a NÉBIH pernyertessége érdekében az Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub civil szervezet. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2014. május 28-án jogerős ítéletével elutasította keresetünket.

A Kúriánál felülvizsgálati kérelmet terjesztettünk elő és kértük a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését, az első fokon eljárt bíróság új eljárásra és új határozat meghozatalára utasítását.

Felülvizsgálati kérelmünket a Kúria, mint felülvizsgálati bíróság Kfv.II.38.111/2014/14. sz., 2015.március 18-án kelt ítéletével érdemi részét illetően alaposnak találta megállapítva, hogy egyesületünknek a bíróság ítélete Alaptörvény-ellenességének megállapítása és megsemmisítése ügyében benyújtott alkotmányjogi panaszindítványát nyilvántartásba vette, s annak befogadásáról később dönt.

A konklúzió: a Kúria, többszörös jogszabálysértés miatt, a NÉBIH határozatát megsemmisítve a közigazgatósági hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte. A legfelsőbb bírói fórum kifejtette, hogy a megismételt eljárás során a – jogszabály megváltozására figyelemmel – a 98/2013.(X.24.)VM sz. rendelet előírásait kell alkalmazni.

Az adott témakörben a legújabb fejlemény, hogy Egyesületünk részére a NÉBIH december 1.-én keltezett, hivatalos levelet küldött. Ebben a tenyésztési hatósági jogkörben eljárva az általuk meghozott VÉGZÉST ismertették, mely szerint az Egyesületünk tenyésztőszervezeti elismerése tárgyában 2015. június 1.-én indult, 02.5/2196/2015. iktatószámon folyamatban lévő eljárás ügyintézési határidejét 6 hónappal meghosszabbították. Az eljárás ügyintézési határideje:   2016. június 1.

Módosítás dátuma: 2015. december 30. szerda, 09:53
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.