Belépés / Log inCímlap Klubunk története / History
Klubunk története PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Harsányi Péter   
2008. december 25. csütörtök, 21:15
Tartalomjegyzék
Klubunk története
Változások a vezetésben
Sikersztori
Minden oldal

 

Klubunk jogelődje 1958-ban alakult Budapesten. Ebben az időben kezdett újjáéledni az ebtenyésztés Magyarországon, és egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a sportcélú kutyázás iránt is. Több új fajta is bekerült az országba, Simor György ez évben importálta az első hosszúszőrű colliet, az akkori Csehszlovákiából.

 

Miután a schnauzer fajtával kapcsolatos első lépések megtétele szintén az ő nevéhez kötődött, így a két fajtát összefogó első hivatalos szervezetnek, a Collie – Schnauzer Szakosztálynak, Simor György lett az elnöke.
Az évek során a szakosztály taglétszáma szépen emelkedett, az 1970-es évek elejére már meghaladta a 100 főt. A klubtagok egy része ekkor már nem elégedett meg fajtatiszta kutyák tartásával és kiképzésével, hanem kiállításra is vitték kedvenceiket, illetve többen tenyésztésbe kezdtek.

 

1976-ban Simor György (Kerteskői kennel) elnöklete mellett a klub két szekcióra oszlott: Hokky Gyula (Trézsivári kennel) a Schnauzer, míg Zvekán József (Khan kennel) a Collie titkári teendőket látta el. Ebben a formációban működött a klub egészen 1981-ig, amikor Simor György lemondását követően a tagság Hokky Gyulát választotta meg elnöknek, a collies titkár ekkor Harsányi Péter (Kőakói kennel), a schnauzeres titkár pedig Vadócz Béla (Sasvári kennel) lett.Újabb változás következett be a klub vezetésében 1986-ban, amikor Hokky Gyula, megromlott egészségi állapotára való tekintettel, már nem vállalta tovább az elnöki funkció betöltését. A választás eredményeképpen Harsányi Péter lett a klubelnök, míg a collies titkári feladatokat Sulyok Imre (Rovelburgi kennel), a schnauzeres titkári munkát Dr. Vadócz Éva (Sasvári kennel) látta el.

 

1987-ben a klub első alkalommal kapott engedélyt, saját szervezésű klubkiállítás lebonyolítására. Várakozásainkat felülmúlva, 160 kutya került regisztrálásra, s az angol „rokonfajtákból” már bearded collie, bobtail és sheltie nevezéseket is fogadhattunk. A kiállításon bemutatott 66 db hosszúszőrű collie ekkoriban igen magas nevezési létszámnak minősült, annak is köszönhetően, hogy első ízben bírált Magyarországon két világhírű angol collie specialista: Mrs. Audrey Chatfield (Dunsinane kennel) és Mrs. Elizabeth Robinson (Claredawn Kennel).

 

Miután első fajtakiállításunk általános tetszést váltott ki klubtagjaink körében, ezt követően minden évben rendeztünk önálló klubkiállítást.

 

1989-re a taglétszám elérte a 200 főt, miközben az egyéb angolpásztor fajtát tartó tagok klubhoz való csatlakozása is emelkedő tendenciát mutatott. Így elérkezettnek láttuk az időt a szekciók szétválasztására, egyben két önálló klub létrehozására. Ezután MEOE Brit Pásztorkutya Klub néven működtünk tovább, a tagság Harsányi Pétert erősítette meg az elnöki, Sulyok Imrét pedig a titkári pozícióban. Igen jelentős lépésnek számított a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében, hogy 1990-ben – elsőként a kelet európai országok hasonló fajtaklubjai közül-, csatlakoztunk az ICS-hez (International Collie Society).
1991-ben egy csoport személyes okokból kivált klubunkból és egy másik szervezetet hozott létre, így ez évtől két, angolpásztor fajtákat tömörítő „gyűjtő klub” működött.

 

1996-ban, a Budapest – Bécs konstrukcióban lebonyolított Világkiállítás hetében klubunk rendezhette meg az ICS világtalálkozót, egy nagy érdeklődést kiváltó konferenciával és klubkiállítással egybekötve. A rendezvényt igen komoly nemzetközi elismerés mellet bonyolítottuk le.

 

1998-ban a MEOE fajtaspecializálódási programjának keretében, a velünk párhuzamosan működő klubbal megállapodási szerződést kötöttünk, melynek értelmében a collie, sheltie,corgi fajták gondozása kizárólagosan klubunk hatáskörébe tartozik. A klub közgyűlése ezt a konstrukciót ill. határozatot egyhangúlag megerősítette, csakúgy mint a MEOE Hungária Collie,Sheltie, Corgi Klub név felvételét.

 

Közben a titkári funkcióban kétszer történt változás: 1996-tól két évig Korózs András, majd hat éven keresztül Papp Judit (Silver Dream Kennel) látta el a clubtitkári teendőket.
Sajnos az évek során két köztiszteletben álló, régi collie tenyésztőt és bírót veszítettünk el. 2002-ben volt klubtitkárunk Sulyok Imre, 2005-ben pedig klubunk alapító elnöke, Simor György távozott közülünk. Nevüket örökre beírták a hazai collie tenyésztés és klubunk történetének nagykönyvébe.

 

A legutolsó választási ciklusban a klubtitkár feladatkörét Bárdos Mónika (Dragon Gold kennel) látta el.

 


 

Klubunk fél évszázados története a folyamatos változások ellenére igazi sikersztoriként értékelhető. Klubtagjaink a Veronában megrendezett első hivatalos FCI Európa Kiállítástól napjainkig, collie fajtában nem kevesebb, mint 13 Fiatal és 9 Felnőtt Európagyőztes, ill. 3 Fiatal és 6 Felnőtt Világgyőztes címet nyertek el! 2004-ben pedig sheltie fajtában is megszületett az első Fiatal Európagyőztes cím!

 

A klub Európában egyedülálló eredménylistáját a 2008-as Cruftson elnyert Res.CC cím koronázta meg. A fajta történetében ugyanis először fordult elő, hogy európai – magyar! – tenyésztésű és tulajdonú collie ticketet nyert a Cruftson!
Ezek az eredmények nem csak egyéni sikerekről és presztízsről szólnak, hanem azt is jelzik, hogy klubtagjaink korrekt együttműködéssel, és a fajták iránt érzett felelős elkötelezettséggel teszik a dolgukat, egy „nem agyonszabályozott”, lojális tenyésztési rendszerben.

 

Klubunk nemzetközi elismertségének újabb bizonyítéka, hogy 2008 októberében a budapesti Európa Kiállítással párhuzamosan, ismét klubunk rendezi meg az ICS világtalálkozót, s az egy hetes programsorozat részeként klubkiállítás és konferencia nap is lebonyolításra kerül.

 

Biztos vagyok abban, hogy évek óta stabil tagságunk és a klubvezetőség segítségével ezt a feladatot is sikeresen megoldjuk, és méltóképpen ünnepelhetjük klubunk fennállásának 50.-ik évfordulóját!

 

Harsányi Péter
klubelnök

Módosítás dátuma: 2008. december 30. kedd, 12:15
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.