Büszkeségeink

Belépés / Log inCímlap Hosszúszőrű collie
A hosszúszőrű collie standard PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. január 23. vasárnap, 00:00

 

FCI Standard N° 156 / 2011.01.19. (Nem hivatalos fordítás. Készítette: Székely István)

Az eredeti, már érvényes angol nyelvű változat itt olvasható.

Származás: Nagy Britannia

Alkalmazás: juhászkutya

FCI csoportbeosztás:

 • 1-es fajtacsoport - pásztor- és juhászkutyák (kivéve a svájci pásztorkutyákat)
 • 1. szekció - juhászkutyák.
 • Munkavizsgára nem kötelezett fajta.

Rövid történeti áttekintés: A hosszú- és rövid szőrű collie teljesen azonos, a szőrzet hosszúságának kivételével. A fajta valószínűleg a rómaiak által Skóciába bevitt kutyáktól származik, melyek keveredtek az ottani őshonos típusokkal. A nagyon precízek rámutathatnak azokra a nagyon finom különbségekre, melyek az egyes fajták tenyésztésre kiválasztott egyedei között tűntek fel, de a tény tény marad, miszerint a két fajta a legutóbbi időkig ugyanazoktól az egyedektől származik, és igazából osztoznak a napjainkban is általánosan megtalálható vonalakon. A hosszú szőrű collie a skót juhászember eredeti munka collie-jának valamelyest finomodott változata, melyet a munka collie-ból legalább száz éve tenyésztettek ki. Sok kutya még most is kielégítő teljesítményt nyújt a munkában, kínálva az esélyt (a képességek fennmaradására - a ford.). Az alapüzenet az, hogy minden szépsége mellett a collie munkakutya.

Általános megjelenés: A hosszúszőrű collie méltóságteljes, nagyon szép, egyetlen része sem aránytalan az egészhez képest. Mentes a nehézkességtől és nyoma sincs a durvaságnak.  Fizikai felépítése erőt és aktivitást sugároz. Az arckifejezés a legfontosabb. Figyelembe véve a relatív értékeket, az arckifejezést a koponya és az arcorri rész, a szemek mérete, alakja, színe és elhelyezkedése, a fülek korrekt tűzése és tartása, ezek tökéletes egyensúlya és kombinációja adja.

Vérmérséklet: Barátságos természetű, az idegesség és az agresszivitás minden nyoma nélkül. Nagyszerű társ, vidám, barátságos és aktív. Jól viselkedik gyerekek és más kutyák társaságában.

Fej: A fej nagy fontosságú tulajdonságait a kutya méretével arányosan kell tekinteni. Elölről, vagy oldalról nézve jól legömbölyített ékhez hasonlítható, sima körvonalakkal. Oldalai a fülektől a fekete orrhegyig fokozatosan és egyenletesen szűkülnek. Oldalról nézve a koponyatető és az orrhát két párhuzamos, egyenes, egyenlő hosszúságú vonalat alkot, melyeket a stop választ el egymástól. A szemek belső sarkai között lévő felezőpont (mely a jól elhelyezett stop középpontja is) a fej hosszának egyensúlyi középpontja. A koponya mélysége a koponyatetőtől az állkapocs alsó részéig sohasem túlzott (túl mély).

Agykoponyai rész

 • A koponya lapos.
 • A stop enyhe, de észrevehető.

Arcorri rész

 • Az orrtükör mindig fekete
 • Arcorri rész: a jól kerekített, sima arckoponya soha nem szögletes, sem beesett, vége legömbölyített, .
 • Állkapocs, fogak: Az állkapocs erőteljes, jól formált. A fogak jó méretűek. A harapás ollós, tökéletes, szabályos és teljes. A felső fogsor szorosan zár az alsó fogsorra. A fogak merőlegesen helyezkednek el az állkapocsban.
 • A pofacsontok nem kiemelkedőek.
 • A szemek nagyon fontosak, ezek adják a kutya kedves arckifejezését. Közepesen nagy (sohasem nagyon kicsi) méretűek, kissé ferdén elhelyezkedőek, mandulavágásúak, sötét barna színűek. Kivétel a blue-merle színváltozat, melynél gyakran előfordul, hogy egy, vagy mindkét szem , vagy annak egy része kék, vagy kékkel foltozott. A tekintet intelligens, élénk és éber, ha a kutya figyel.
 • A fülek kicsik, egymáshoz sem túl közel, sem túl távol, a koponya tetején tűzöttek. Nyugalmi állapotban hátrafekszenek, de amint a kutya érdeklődni kezd, előre állítottak. Kb. a fül kétharmada egyenesen áll, a felső harmad természetes úton előre felé, a vízszintes sík alá törik.

Nyak: Jól izmolt, erőteljes, közepesen hosszú, szépen ívelt.

Törzs: Valamivel hosszabb, mint a marmagasság.

 • A hát feszes.
 • A lágyék enyhén emelkedő.
 • A mellkas mély, a vállak mögött eléggé széles, a bordák jól kihajlóak*.

Farok: Hosszú, legalább a csánkig érő csontozattal. Nyugalmi állapotban mélyen hordott, a farok vége enyhén visszahajló. Izgalmi állapotban lehet magasabban hordott, de soha nem a hát fölé hajló.

Végtagok

Mellső végtagok

 • A vállak lejtősek és jó szögellésűek.
 • A könyök nem fordul se kifelé, se befelé.
 • Az alkarok egyenesek és jól izmoltak, mérsékelten erős, hengeres csontozattal.
 • A mancsok oválisak, vastag talppárnákkal. Az ujjak íveltek és összezártak.

Hátulsó végtagok

 • A combok jól izmoltak.
 • A térd jól hajlított.
 • A lábszár száraz és inas.
 • A csánkok mélyen illesztettek és erőteljesek.
 • A mancsok oválisak, vastag talppárnákkal. Az ujjak íveltek és összezártak, valamivel kevésbé, mint az elülső végtagokon.

Mozgás: A fajta mozgása igen karakterisztikus. Egy egészséges kutyánál a könyökök soha nem fordulnak kifelé, mégis a mellső mancsok viszonylag közel mozognak egymáshoz. A fonó, keresztező**, vagy ringó járás nem kívánatos. Hátulról nézve a hátulsó végtagok a csánktól a talajig párhuzamosan mozognak, de nem túl szűken. Oldalról nézve a mozgás akciója sima. A hátulsó végtagok erőteljesek, nagy tolóerővel. Kívánatos a kellően nagy lépéshossz, mely könnyed és erőlködéstől mentes. A mozgás teljes épsége (egészségessége) alapvető.

Szőrtakaró: A test körvonalát követő, nagyon tömött. A fedőszőr egyenes, tapintása durva, míg az aljszőrzet puha, nagyon tömött, szinte elrejti a bőrt. A sörény és a gallér igen dús. A maszk és az arc szőrzete sima és rövid. A fülek végén a szőr szintén sima és rövid, ugyanakkor a fültűzés felé egyre dúsul. A mellső végtagokon zászlók vannak, a hátulsó végtagokon a csánk fölött dús szőrzet található, míg a csánk alatti részen szintén rövid és sima a szőrzet. A farok dús szőrrel borított.

Szín: Három elismert szín létezik, a coboly-fehér, a tricolor és a blue-merle.

 • Cobolyszín: Az arany minden árnyalata, egészen a világostól az érett mahagóniig, vagy árnyékolt cobolyszín. Nem kívánatos a világos szalma vagy krémszín.
ss-celebriti
maikl3
 • Tricolor: Leginkább fekete, a fejen és a végtagokon érett cser jegyekkel . A rozsdás árnyalatok a fedőszőrzetben nem kívánatosak.
aqua23
 • Blue-merle: Leginkább ezüstös kék, fekete foltokkal, vagy márványos fekete jegyekkel. Az érett cser jegyek kívánatosak, de ezek hiánya nem büntetendő. Nem kívánatosak a nagy fekete foltok, a palaszürke szín vagy a rozsdás árnyalat a fedőszőrben, vagy akár az aljszőrzetben.
frostystandard1
 • Fehér jegyek: Ezek a jegyek a felsorolt színek mindegyikében kisebb-nagyobb mértékben megtalálhatóak. Előnyösek a gallérnál (a gallér lehet részlegesen, vagy egészen fehér), a szügyön, a végtagokon és a mancsokon, illetve a farokvégen. A koponyán és az arcorron lehet fehér csík.

Magasság: a marmagasság kanoknál 56-61 cm, szukáknál 51-56 cm

Hibák: Minden eltérés a fentiektől hibának tekintendő és ennek megfelelően kell értékelni. A hiba súlyosságát annak fokával és a kutya egészségére, jólétére, valamint hagyományos munkateljesítményére való hatásával megegyező arányban kell megítélni.

Kizáró hibák:

 • agresszió, túlzott félénkség
 • a testi és viselkedésbeli rendellenességeket nyilvánvalóan mutató kutyákat ki kell zárni.

Megjegyzés: a kanok két, meglévő normál heréje teljes egészében a herezacskóba lesüllyedve helyezkedjen el.

 

*Jól kihajló bordák - well sprung ribs: mikor a bordák úgy hajlanak ki a gerincoszlopból, hogy jó alakot adjanak a törzsnek. (Forrás: The Kennel Club - Glossary of Canine Terms)

**A fonó, ill. a keresztező járás megegyezik abban, hogy mindkettőnél az elülső végtagok kifelé domborodó, íves mozgást végeznek. A különbség a talajfogás helyében van: a fonó járásnál mindkét mancs a kutya gerince alatti egyenest érinti (ezért nevezik ezt a hibát kötéljárásnak is), míg a keresztező járásnál a végtagok az ellenkező irányban túl is lépik azt. (A fordító megjegyzése)

 

A régi változat

 

FCI Standard Nr. 156 / 1988.10.19

 

SZÁRMAZÁS: Nagy Britannia

ALKALMAZÁS: juhászkutya

FCI CSOPORTBEOSZTÁS: I-s fajtacsoport, pásztor- és juhászkutyák

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Méltóságteljes, nagyon szép, harmonikus testfelépítéssel rendelkező kutya.

JELLEM: Igen barátságos, jó idegzetű, nem agresszív.

FEJ: A fejforma igen fontos ennél a fajtánál. Felülről és oldalról nézve egy tompaszöghöz hasonlítható, sima oldal vonalakkal. A koponya a fülek illesztésétől az orrhegyig elkeskenyedő, anélkül, hogy a fang hegyesnek tűnne. Felülről nézve a koponyatető és a fang párhuzamos, egyenes, egyforma hosszúságú. Az arcorri rész tövénél enyhe, de észrevehető stop található. A fang kerekded, tompa, soha nem lehet szögletes. Az állkapocs erőteljes, jól formált. Az orrtükör általában fekete.

SZEMEK: A szemek nagyon fontosak, ezek adják a kutya kedves tekintetét. Közép nagy, kissé ferdén elhelyezkedő, mandulavágású, sötét barna színű. Kivétel a blue-merle színváltozat, melynél előfordul, hogy egy, vagy mindkét szem kék, vagy kékes. Tekintete intelligens, élénk és éber.

FÜLEK: Kicsik, se nem túl közel, se nem túl távol tűzöttek. Nyugalmi állapotban hátrafekszik, de amint a kutya érdeklődni kezd, előre állított. Kb. a fül kétharmada egyenesen áll, a felső harmad megtörik, természetes úton előre felé, a törésvonal alá.

FANG/FOGAZAT: Jó nagyságú fogak, jellemző az erőteljes állkapocs, melyben erős és teljes fogazat helyezkedik el. Ollós harapás kívánatos. A felső fogsor szorosan zár az alsó fogsorra. A fogak merőlegesen helyezkednek el az állkapocsban.

NYAK: Jól izmolt, erőteljes, mérsékelten hosszú, szépen ívelt.

TÖRZS: Valamivel hosszabb, mint a marmagasság. Feszes hát, enyhén ívelt ágyékkal. Jól ívelt bordák és mély mellkas jellemző, és a mellkas a vállak mögött eléggé széles.

MELLSŐ VÉGTAGOK: A lapockák ferdén illesztettek és jól szögeltek. A mellső lábak egyenesek és jól izmoltak. A könyök testhez simuló, se nem kifelé, se nem befelé forduló. A végtagok mérsékelten erős csontozattal rendelkeznek.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK: Jól izmolt felső combok. Az alsó comb száraz és inas, a térd ízület jól szögelt. A csánkok mélyen illesztettek és erőteljesek.

MANCSOK: Oválisak, vastag talppárnákkal. A mancsok zártak, az ujjak a mellső végtagokon jól, a hátulsókon kevésbé íveltek.

FAROK: Hosszú, csánkig érő. Nyugalmi állapotban mélyen hordott, a farok vége enyhén visszahajló. Akcióban lehet magasabban hordott, de soha nem a hátára hajló.

MOZGÁS: A fajta mozgása igen karakterisztikus. Egy jó felépítésű kutyánál a könyökök soha nem fordulnak kifelé, mégis mozgásban a mellső mancsok egymáshoz közelinek tűnnek. A keresztező, vagy a guruló járásmód nem kívánatos. Hátulról nézve a végtagok és a csánkok párhuzamosak., de talajon nem állnak szűken. Oldalról nézve a mozgás térölelő, erős végtagokkal és erőteljes hátsó toló erővel.

SZŐRTAKARÓ: Nagyon tömött. A fedőszőr sima, tapintása kemény, míg az aljszőrzet puha, nagyon tömött, szinte elrejti a bőrt. A sörény és a gallér igen dús. A maszk és az arc szőrzete sima és rövid. A fülek végén a szőr szintén sima és rövid, ugyanakkor a fültűzés felé egyre dúsul. A mellső végtagokon zászlókkal, a hátulsó végtagokon a csánk fölött dús szőrzettel rendelkezik, míg a csánk alatti részen szintén rövid és sima a szőrzet. A farok dús szőrrel borított.SZÍN: Három elismert szín létezik, a coboly-fehér, a tricolor és a blue-merle.

Cobolyszín: Az arany minden árnyalata, egészen a világostól az érett mahagóniig, vagy satírozott cobolyszín. Nem kívánatos a szalma vagy krémszín.

alt alt

Tricolor: Leginkább fekete, érett vörös jegyekkel a fejeken és a végtagokon. Rozsdás árnyalatok a fedőszőrzetben nem kívánatosak.

alt

Blue-merle: Leginkább ezüstös kék, fekete foltokkal, vagy márványos fekete jegyekkel. Érett vörös jegyek kívánatosak, de ezek hiánya nem büntetendő. Nem kívánatosak a nagy fekete foltok, a palaszürke szín vagy a rozsdás árnyalat a fedőszőrben, vagy akár az aljszőrzetben.

alt

Fehér jegyek: Ezek a jegyek a felsorolt színekben megtalálhatóak. A legelőnyösebb a gallérnál (a gallér lehet részlegesen, vagy egészen fehér). Azon kívül fehér a mell, végtagok és mancsok, illetve a farkvég. A koponyán és az arcorron lehetséges egy fehér csík.

 

MAGASSÁG: a marmagasság: Kanoknál 56-61 cm, szukáknál 51-56 cm

HIBÁK: Minden eltérés a megengedettől, ami hibának tekintendő, és ennek megfelelően kell értékelni.

Módosítás dátuma: 2011. június 16. csütörtök, 08:56
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.