Büszkeségeink

Belépés / Log inCímlap Rövidszőrű collie
A rövidszőrű collie standard PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. január 23. vasárnap, 00:00

FCI Standard N° 296 / 2009.10.28. (Nem hivatalos fordítás. Készítette: Székely István)

Az eredeti, már érvényes angol nyelvű változat itt olvasható.

Származás: Nagy Britannia

Alkalmazás: juhászkutya

FCI csoportbeosztás: 1-es fajtacsoport - pásztor- és juhászkutyák (kivéve a svájci pásztorkutyákat), 1. szekció - juhászkutyák. Munkavizsgára nem kötelezett fajta.

Általános megjelenés: Intelligens, éber és aktív megjelenésű. Méltóságteljessége a tökéletes anatómiai felépítésből ered, egyetlen része sem aránytalan az egészhez képest, sugározza a munkavégzésre való képességet. Mentes a nehézkességtől és nyoma sincs a durvaságnak.  Fizikai felépítése erőt és aktivitást sugároz. A legfontosabb az arckifejezés. Figyelembe véve a relatív értékeket, az arckifejezést a koponya és az arcorri rész, a szemek mérete, alakja, színe és elhelyezkedése, a fülek korrekt tűzése és tartása, ezek tökéletes egyensúlya és kombinációja adja.

Fontos arányok: Oldalról nézve a koponyatető és az orrhát két párhuzamos, egyenes, egyforma hosszúságú vonalat alkot, melyeket az enyhe, de érzékelhető  stop választ ketté. A törzs valamivel hosszabb, mint a marmagasság.

Viselkedés és vérmérséklet: Barátságos természetű, sohasem ideges, vagy agresszív.

Fej: A fej nagy fontosságú tulajdonságait a kutya méretével arányosan kell megítélni. Elölről, vagy oldalról nézve jól legömbölyített ékhez hasonlítható, sima körvonalakkal.  Oldalról nézve a koponyatető és az orrhát két párhuzamos, egyenes, egyforma hosszúságú vonalak alkot, melyeket a  stop választ ketté. A szemek belső sarkai között lévő felezőpont (mely a jól elhelyezett stop középpontja is) a fej hosszának egyensúlyi középpontja.

Agykoponyai rész

 • A koponya lapos. Oldalai a fülektől az orrhegyig fokozatosan és egyenletesen szűkülnek. A koponya mélysége a szemöldökcsonttól az állkapocs alsó részéig sohasem túlzott (túl mély).
 • A stop enyhe, de érzékelhető. A szemek belső sarkai között lévő felezőpont a jól elhelyezett stop középpontja.

Arcorri rész

 • Az orrtükör mindig fekete
 • Arckoponya: a jól kerekített, sima arckoponya vége legömbölyített, soha nem szögletes. Nem beesett.
 • Állak, fogak: Az állak erőteljesek, az állkapocs jól formált. Jó méretű fogak. Tökéletes, szabályos és teljes ollós harapás, vagyis a felső fogsor szorosan zár az alsó fogsorra, és ezek az állakra merőlegesen helyezkednek el.
 • A pofacsontok nem kiemelkedőek.
 • A szemek nagyon fontosak, ezek adják a kutya kedves arckifejezését. Közepes (sohasem nagyon kicsi) méretűek, kissé ferdén elhelyezkedőek, mandulavágásúak, sötét barna színűek. Kivétel a blue-merle színváltozat, melynél gyakran előfordul, hogy egy-, vagy mindkét szem , vagy annak egy része kék, vagy kékkel foltozott. A tekintet intelligens, élénk és éber, ha a kutya figyel.
 • A fülek mérsékelten nagyok, a tűzésnél szélesebbek, egymáshoz nem túl közel, a koponya tetején tűzöttek, nem túlzottan a fej oldalán. Nyugalmi állapotban hátrafekszenek, de ha a kutya érdeklődik, előre állítottak. Kb. a fül kétharmada egyenesen áll, a felső harmad természetes módon előre felé, a vízszintes alá törik.

Nyak: Jól izmolt, erőteljes, közepesen hosszú, szépen ívelt.

Törzs: Valamivel hosszabb, mint a marmagasság.

 • A hát egyenes és feszes.
 • Az ágyék enyhén emelkedő.
 • A mellkas mély, a vállak mögött eléggé széles, a bordák jól kihajlóak*.

Farok: Hosszú, legalább a csánkig érő csontozattal. Nyugalmi állapotban mélyen hordott, a farok vége enyhén visszahajló. Izgalmi állapotban lehet magasabban hordott, de soha nem a hát fölé hajló.

Végtagok

Mellső végtagok egyenesek és jól izmoltak, mérsékelten erős csontozattal.

 • A váll lejtős és jó szögellésű.
 • A könyök nem fordul se kifelé, se befelé.
 • Az alkar enyhén húsos.
 • A csűd rugalmas, de nem gyenge.
 • A mancs ovális, vastag talppárnákkal. Az ujjak íveltek és összezártak.

Hátulsó végtagok

 • A comb jól izmolt. A lábszár a comb alatt száraz és inas.
 • A térd jól hajlított.
 • A csánk mélyen illesztett és erőteljes.
 • A mancs ovális, vastag talppárnákkal. Az ujjak íveltek és összezártak, valamivel kevésbé, mint az első végtagokon.

Mozgás: A fajta mozgása igen karakterisztikus. Az egészséges kutyánál a könyökök soha nem fordulnak kifelé, mégis a mellső mancsok viszonylag közel mozognak egymáshoz. A fonó**, keresztező, vagy ringó járás erősen nem kívánatos. Hátulról nézve a hátsó végtagok a csánktól a talajig párhuzamosan mozognak, de nem túl szűken, oldalról nézve mozgásuk sima. A hátsó végtagok erőteljesek, sok tolóerővel. Kívánatos a könnyed és erőlködés nélküli, kellően nagy lépéshossz.

Szőrtakaró: rövid, testhez simuló. A fedőszőr tapintása durva, míg az aljszőrzet puha, nagyon tömött. Nincs nyírva.

Szín: három elismert színváltozat van: a coboly-fehér, a tricolor és a blue-merle.

 • Cobolyszín: Minden árnyalat a világos aranytól az érett mahagóniig, vagy árnyalt cobolyszín. Hangsúlyozottan nem kívánatos a világos szalma- és krémszín.
 • Tricolor: Leginkább fekete, élénk cser jegyekkel a fejen és a végtagokon. Rozsdás árnyalatok a fedőszőrzetben hangsúlyozottan nem kívánatosak.
 • Blue-merle: Leginkább ezüstös kék, fekete foltokkal, vagy márványos fekete jegyekkel. Élénk cser jegyek kívánatosak, de ezek hiánya nem büntetendő. Nagyon nem kívánatosak a nagy fekete foltok, a palaszürke szín vagy a rozsdás árnyalat a fedőszőrben, vagy az aljszőrzetben.

A fehér jegyek az összes színváltozatban kisebb-nagyobb mértékben megtalálhatóak. A legelőnyösebbek a gallérnál (a gallér lehet részlegesen, vagy egészen fehér). Azon kívül fehér a mell, végtagok és mancsok, illetve a farkvég. A koponyán, az orrháton, vagy mindkettőn fehér csík lehet. A teljesen, vagy főként fehér szín a leghansúlyosabban nem kívánatos.

Méret:

 • A marmagasság kanoknál 56-61 cm, szukáknál 51-56 cm. 
 • A kanok súlya 20,5-29,5 kg
 • A szukák súlya 18,0-25,0 kg

Hibák: Minden eltérés a fentiektől hibának tekintendő és ennek megfelelően kell értékelni. A hiba súlyosságát annak fokával és a kutya egészségére, jólétére, valamint hagyományos munkáját célzó teljesítőképességére való hatásával megegyező arányban kell megítélni.

Kizáró hibák:

 • agresszió, túlzott félénkség
 • a testi és viselkedésbeli rendellenességeket nyilvánvalóan mutató kutyákat ki kell zárni.

Megjegyzés: a kanok két, meglévő normál heréje teljes egészében a herezacskóba lesüllyedve helyezkedjen el.

 

*Jól kihajló bordák - well sprung ribs: mikor a bordák úgy hajlanak ki a gerincoszlopból, hogy jó alakot adjanak a törzsnek. (Forrás: The Kennel Club - Glossary of Canine Terms)

**A fonó, ill. a keresztező járás megegyezik abban, hogy mindkettőnél az első végtagok kifelé domborodő, íves mozgást végeznek. A kölünbség a talajfogás helyében van: a fonó járásnál mindkét láb a kutya gerince alatti egyenest érinti (ezért nevezik ezt a hibát kötéljáránsk is), míg a keresztező járásnál a végtagok az ellenkező irányba túl is lépik azt. (A fordító megjegyzése)

 

Régi változat

FCI Standard Nr. 296
1987.04.24. (utolsó módosítás )

alt

Ez a Tricolor kutya tökéletesen mutatja a fajtára jellemző testfelépítést ,eleganciát és büszke tartást.

SZÁRMAZÁS: Nagy Britannia

ALKALMAZÁS: juhászkutya

FCI CSOPORTBEOSZTÁS: I-es fajtacsoport, pásztor- és juhászkutyák

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Intelligenciával , éberséggel és aktivitással megáldottnak tűnik.

JELLEM: Vidám ,barátságos, sohasem ideges vagy agresszív.

FEJ: A fejforma igen fontos ennél a fajtánál. Felülről és oldalról nézve a fej tompa, világos egyenletes vonalú ékhez hasonló. A koponya lapos . Az oldalak egyenletesen vékonyodnak a fülektől a fekete orr végig kiálló homlokcsont vagy beesett fang nélkül. Profilból nézve a koponyatető és a fang (orrhát) párhuzamos, egyenes, egyforma hosszúságú melyet egy enyhe stop oszt ketté. A szemek belső sarkai közötti felezőpont (amely a tökéletes stop középpontja) a fejhossz egyensúlyának középpontja is egyben. A fang sima lekerekített, tompa végű, soha nem lehet szögletes. Az állkapocs erőteljes, jól formált. A koponya mélysége a szemöldöktől az álkapocs alsó részéig sohasem túlzott . Az orrtükör mindig fekete.

SZEMEK: A szemek nagyon fontosak, ezek adják a kutya kedves tekintetét. Közép nagy, kissé ferdén elhelyezkedő, mandulavágású, sötét barna színű. Kivétel a blue-merle színváltozat, melynél előfordul, hogy egy, vagy mindkét szem kék, vagy kék foltos. Tekintete gyors, éber , intelligenciával teli

FÜLEK: Meglehetősen nagyok a tövüknél szélesebbek, se nem túl közel, se nem túl távol tűzöttek. Nyugalmi állapotban hátravetve tartja , de amint a kutya figyelni kezd, előre állított. Kb. a fül kétharmada egyenesen áll, a felső harmad előrebicsaklik, a törésvonal alá.

alt
Ez a gyönyörű Gold-sable kan nagyon jó testarányokkal rendelkezik.FANG / FOGAZAT: Jó nagyságú fogak, jellemző az erőteljes állkapocs, melyben erős és teljes fogazat helyezkedik el. Ollós harapás kívánatos. A felső fogsor szorosan zár az alsó fogsorra. A fogak merőlegesen helyezkednek el az állkapocsban.

NYAK: Jól izmolt, erőteljes, meglehetősen hosszú, szépen ívelt.

TÖRZS: A magasságához viszonyítva kissé hosszú, a hát egyenes és tömör,a lágyék felett enyhén emelkedve,a bordák jól íveltek , a mellkas mély a vállak mögött meglehetősen széles.

MELLSŐ VÉGTAGOK: A lapockák ferdén illesztettek és jól szögeltek. A mellső lábak egyenesek és jól izmoltak. A könyök testhez simuló, se nem kifelé, se nem befelé forduló. A mellső lábszárak kissé húsosak mérsékelten erős csontozattal rendelkeznek.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK: Jól izmolt felső combok. Az alsó comb száraz és inas, a térd ízület jól szögelt. A csánkok mélyen illesztettek és erőteljesek , rugalmasságot mutatnak anélkül ,hogy gyengéknek tűnnének..

MANCSOK: Oválisak, jól párnázottak. A mancsok zártak, az ujjak a mellső végtagokon jól, a hátulsókon kevésbé íveltek.

alt
Íme egy nagyon szép fejű Smooth collie.


FAROK: Hosszú csontos , legalább a csánkig érő. Nyugalmi állapotban mélyen hordott, a farok vége enyhén visszahajló. Akcióban lehet magasabban hordott és vidáman tartott , de soha nem a hátára hajló.

MOZGÁS: Különösen jellemző erre a fajtára. Egy jó felépítésű kutyánál a könyökök soha nem fordulnak kifelé, mégis mozgásban a mellső mancsok egymáshoz közelinek tűnnek. A lábak keresztezésére vagy a guruló járásmódra való hajlam egyáltalán nem kívánatos. Hátulról nézve a végtagok és a csánkok párhuzamosak., de talajon nem állnak szűken. Oldalról nézve a mozgás térölelő, erős végtagokkal és erőteljes hátsó toló erővel. Kívánatos a meglehetősen hosszú lépés, melynek könnyűnek , teljesen erőfeszítés nélkülinek kell lennie.

SZŐRTAKARÓ: Rövid sima, durva szerkezetű felső szőrrel, nagyon sűrű alsó szőrzettel.

SZÍN: Három elismert szín létezik, a coboly-fehér, a tricolor és a blue-merle.

Cobolyszín (Gold-sable): Az arany minden árnyalata, egészen a világostól az érett mahagóniig, vagy satírozott cobolyszín. Nem kívánatos a szalma vagy krémszín.

Tricolor: Leginkább fekete, érett vörös jegyekkel a fejeken és a végtagokon. Rozsdás árnyalatok a fedőszőrzetben nem kívánatosak.

alt
A blue-merle a legősibb szín. A fekete, kék, vörös és fehér színek kombinációja adja ezt a pompás összhatást.


Blue-merle: Leginkább ezüstös kék, fekete foltokkal, vagy márványos fekete jegyekkel. Érett vörös jegyek kívánatosak, de ezek hiánya nem büntetendő. Nem kívánatosak a nagy fekete foltok, a palaszürke szín vagy a rozsdás árnyalat a fedőszőrben, vagy akár az aljszőrzetben.

Fehér jegyek: Ezek a jegyek a felsorolt színekben megtalálhatóak. A legelőnyösebb a gallérnál (a gallér lehet részlegesen, vagy egészen fehér). Azon kívül fehér a mell, végtagok és mancsok, illetve a farkvég. A koponyán és az arcorri részen lehetséges fehér csík vagy jegy.

MAGASSÁG: a marmagasság: Kanoknál 56-61 cm, szukáknál 51-56 cm

SÚLY: KANOK: 20,5 - 29,5 Kg -ig SZUKÁK: 18.-25 Kg-ig

HIBÁK: Minden eltérés a megengedettől, ami hibának tekintendő, és ennek megfelelően kell értékelni.

 

errolsm

Ez a tricolor kutya tökéletesen mutatja a fajtára jellemző testfelépítést, eleganciát és büszke tartást.

oneways-skalle-per

Ez a gyönyörű gold-sable kan nagyon jó testarányokkal rendelkezik.

washishis11_chinook2hf

Íme egy nagyon szép fejű smooth collie.

jack_mack_s_dilys_de_dannan

A blue-merle a legősibb szín. A fekete, kék, vörös és fehér színek kombinációja adja ezt a pompás összhatást.

  

 

Módosítás dátuma: 2011. február 21. hétfő, 09:39
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.