Belépés / Log inCímlap A collie története
A hosszúszőrű collie fajtatörténete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kakas Tímea   
2008. december 27. szombat, 20:04
Tartalomjegyzék
A hosszúszőrű collie fajtatörténete
A collie eredete
Legendák
A modern collie a XIX. században
A XX. századi collie
Minden oldal
A shepherd dog valamennyi angol, ausztrál és újzélandi juhászkutya őse. Az angol juhászkutyák, közé tartozik a Hosszú és Rövid szőrű Collie, a Bobtail (Old English Sheepdog), a Border Collie és a Bearded Collie. A Sheltie kialakulásában a Collie vett részt, de ez nem kötődik szorosan Angliához.

Angliába a rómaiak, esetleg a vikingek vihettek be néhány kutyát, ezt ma már nem tudjuk, mivel írásos adatok nem maradtak fenn. A Collie a „szegény ember” kutyája volt, aki írni, olvasni nem tudott, és tenyészeti feljegyzést sem szándékozott hagyni a jövő számára. A vadászkutyákról már a középkorban jelentek meg könyvek, a nép kutyájáról csak festményekre, találgatásokra és leletekre vagyunk utalva. A Collie a kis ember kutyája, nélkülözhetetlen kollégája volt.

A Skót felföldön birkatenyésztéssel foglalkoztak, a ritkán lakott területen a birkákat szabadon engedték tél végén, és csak ősszel gyűjtötték össze őket, hogy megnyírják, levágják, vagy eladják. A begyűjtésnél a juhászkutya elengedhetetlen segítség volt, 20 ember munkáját tudta egyedül elvégezni. Az elkóborolt családokat felkutatta, és a gazdához hajtotta. Mivel a sziget mentes volt a nagytestű ragadozóktól ezért a juhászkutyának nem kellett erősnek és harapósnak lennie, csak gyorsnak, mozgékonynak és tanulékonynak. Az év többi részében az udvart őrizték, tisztántartották a gazdaságot az egerektől, patkányoktól. A baromfit is őrizte, így kereste meg az ételmaradékot.

A XII. XIII. században Anglia iparosodásával a gyapjúipar is fejlődésnek indult és így a juhászkutyákra is nagyobb szükség lett. Mivel a nyájak hajtóikkal és az őket terelő kutyákkal az egész területet bejárták, így Angliában és Skóciában különböző, de mégis hasonló típusok alakultak ki. Mindegyikre jellemző volt a közepes termet, az edzett test, a szél és vízhatlan szőrzet, valamint a vaskitartás és igénytelenség. Könyörtelen szelekcióval olyan kutyát tenyésztettek ki, amelyik a gazda szemrebbenésére is reagál, szükség esetén egyedül is képes dolgozni, úgy hogy semmi nem terelheti el a figyelmét. A XVIII. XIX. Században olyan kutyák alakultak ki, amelyek a mai angol pásztorkutyákra hasonlítanak. Az ekkori Colliera a vastag sűrű szőrzet, a mellkason sörénnyel (a nedves és állandó szél ellen), valamivel alacsonyabb lábú, részben előrebicsakló, részben lógó füllel, hosszú enyhén fölfelé ívelő farokkal, vékony, agárhoz hasonlatos fejjel.


Módosítás dátuma: 2008. december 27. szombat, 20:21
 
Copyright © 2020 Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesülete. Minden jog fenntartva. ;
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete


Oldalaink megtekintéséhez az Internet Explorer 8, Mozilla Firefox 3.5, Opera 10, vagy annál magasabb verziószámú böngészőprogramokat ajánjuk.