Az egyesület története

Klubunk jogelődje 1958-ban alakult Budapesten. Ebben az időben kezdett újjáéledni az ebtenyésztés Magyarországon, és egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a sportcélú kutyázás iránt is. Több új fajta is bekerült az országba, Simor György ez évben importálta az első hosszúszőrű colliet, az akkori Csehszlovákiából.

Miután a schnauzer fajtával kapcsolatos első lépések megtétele szintén az ő nevéhez kötődött, így a két fajtát összefogó első hivatalos szervezetnek, a Collie – Schnauzer Szakosztálynak, Simor György lett az elnöke. Az évek során a szakosztály taglétszáma szépen emelkedett, az 1970-es évek elejére már meghaladta a 100 főt. A klubtagok egy része ekkor már nem elégedett meg fajtatiszta kutyák tartásával és kiképzésével, hanem kiállításra is vitték kedvenceiket, illetve többen tenyésztésbe kezdtek.

1976-ban Simor György (Kerteskői kennel) elnöklete mellett a klub két szekcióra oszlott: Hokky Gyula (Trézsivári kennel) a Schnauzer, míg Zvekán József (Khan kennel) a Collie titkári teendőket látta el. Ebben a formációban működött a klub egészen 1981-ig, amikor Simor György lemondását követően a tagság Hokky Gyulát választotta meg elnöknek, a collies titkár ekkor Harsányi Péter (Kőakói kennel), a schnauzeres titkár pedig Vadócz Béla (Sasvári kennel) lett.

Sikertörténetünk

Klubunk fél évszázados története a folyamatos változások ellenére igazi sikersztoriként értékelhető. Klubtagjaink a Veronában megrendezett első hivatalos FCI Európa Kiállítástól napjainkig, collie fajtában nem kevesebb, mint 13 Fiatal és 9 Felnőtt Európagyőztes, ill. 3 Fiatal és 6 Felnőtt Világgyőztes címet nyertek el! 2004-ben pedig sheltie fajtában is megszületett az első Fiatal Európagyőztes cím!

A klub Európában egyedülálló eredménylistáját a 2008-as Cruftson elnyert Res.CC cím koronázta meg. A fajta történetében ugyanis először fordult elő, hogy európai – magyar! – tenyésztésű és tulajdonú collie ticketet nyert a Cruftson! Ezek az eredmények nem csak egyéni sikerekről és presztízsről szólnak, hanem azt is jelzik, hogy klubtagjaink korrekt együttműködéssel, és a fajták iránt érzett felelős elkötelezettséggel teszik a dolgukat, egy „nem agyonszabályozott”, lojális tenyésztési rendszerben.

Klubunk nemzetközi elismertségének újabb bizonyítéka, hogy 2008 októberében a budapesti Európa Kiállítással párhuzamosan, ismét klubunk rendezi meg az ICS világtalálkozót, s az egy hetes programsorozat részeként klubkiállítás és konferencia nap is lebonyolításra kerül.

Biztos vagyok abban, hogy évek óta stabil tagságunk és a klubvezetőség segítségével ezt a feladatot is sikeresen megoldjuk, és méltóképpen ünnepelhetjük klubunk fennállásának 50.-ik évfordulóját!

Harsányi Péter
elnök